Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Centralne banke po vsem svetu dvigujejo obrestne mere

Centralne banke po vsem svetu dvigujejo obrestne mere
November 25
07:43 2021

Južnokorejska centralna banka se je zaradi zaskrbljenosti glede višjih cen in naraščajočega dolga odločila, da že drugič letos zviša obrestne mere. Za ekonomisti sicer to ni presenečenje saj je velika večina pričakovala, da bo banka obrestno mero zvišala za četrtino odstotka, na 1 odstotek.

Gre za najnovejšo centralno banko, ki se je odločila za takšno potezo, saj poizkušajo oblikovalci politik uravnotežiti okrevanje po pandemiji kitajske kuge iz laboratorija v Wuhanu in naraščajočo inflacijo.

Samsung napovedal gradnjo nove tovarne v ZDA

Nova Zelandija se je v tako v sredo odločila, da še drugič v dveh mesecih zviša obrestne mere.

"Korejsko gospodarstvo nadaljuje z močnim okrevanjem", so v izjavi zapisali pri Korejski centralni banki. "Upravni odbor bo še naprej vodil denarno politiko za vzdrževanje okrevanja gospodarske rasti in stabilizacije cen življenjskih potrebščin na ciljni ravni v srednjeročnem obdobju, hkrati pa bo pozoren na finančno stabilnost," so nadaljevali.

Prihaja še več dvigov

Banka je hkrati zvišala obete glede inflacije na 2,3 odstotka za letos in 2 odstotka v letu 2022, kar nakazuje, da se bo zviševanje obrestnih mer nadaljevalo.

"Korejska centralna banka je jasno nakazala, da je njena glavna prednostna naloga obvladovanje finančnih tveganj ob naraščajočih cenah stanovanj in dolgu gospodinjstev. Najnovejši podatki kažejo, da se močna rast obeh nadaljuje," je dejal ekonomist pri družbi Capital Economics, Alex Holmes.

V avgustu je Južna Koreja postala prvo veliko azijsko gospodarstvo, ki je od začetka pandemije zvišalo obrestne mere.

Šlo je za prvi dvig obrestnih mer v državi v skoraj treh letih, s čimer se je država postavila v ospredje globalnega premika stran od ogromnih količin spodbud namenjenih ublažitvi vpliva kitajske kuge na gospodarstva po vsem svetu.

S takšnimi potezami si oblikovalci politik prizadevajo zajeziti naraščajoče cene in zajeziti naraščajoča finančna neravnovesja.

Večje centralne banke po vsem svetu, vključno z Ameriško centralno banko in evropskimi centralnimi bankami, v prihodnjih mesecih napoveduje zaostritev svoje denarne politike.

V sredo se je kot rečeno centralna banka Nove Zelandije odločila za dvig osnovne obrestne mere za 0,25 odstotka na raven 0,75 odstotka. gre za drugi dvig obrestnih mer te banke v zadnjih dveh mesecih, potem ko je v državi prišlo do zmanjšanja brezposelnosti, dviga inflacije in rasti cen nepremičnin.

Do poteze je prišlo v času, ko je novozelandska vlada razkrila svoje načrte za ponovno odpiranje mej, ko naj bi tujcem naslednje leto končno spet dovolili prihod v državo. S tem ukrepom bo oblast končno ukinila izjemo avtoritarne omejevalne ukrepe, ki so državo spremenili v zapor in spominjajo na ukrepe severne koreje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles