Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Coca-Cola bo po svetu odpustila 2000 zaposlenih

Coca-Cola bo po svetu odpustila 2000 zaposlenih
December 18
07:32 2020

Coca-Cola naj bi v skladu z načrtom za prestrukturiranje po vsem svetu odpustila približno 2200 zaposlenih. Prestrukturiranje velikana brezalkohlnih pijač je pospešila globalna pandemija kitajskega virusa, ki je poskrbela za zaprtje mest, kjer se kokakola prodaja.

Večina odpuščanj bo izvedena v ZDA, kjer bo delo izgubilo približno 1200 zaposlenih.

Ob koncu lanskega leta je Coca-Cola po svetu zaposlovala približno 86,000 ljudi, pri čemer pa se družba v zadnjem obdobju sooča s pritiskom na svoje prihodke, ki jih je povzročila pandemija.

Optimizem na svetovnih borzah se nadaljuje

Približno polovica prodaje Coca-Cole običajno prihaja od potrošnikov, ki pijače pijejo zunaj doma. Socialne omejitev za zajezitev širjenja kitajskega virusa, pa so povzročile zaprtje barov, restavracij, kinodvoran in športnih objektov, kje se prodajajo njihove pijače.

V avgustu so pri družbi dejali, da bodo 4000 zaposlenim v ZDA, Kanadi in Portoriku ponudili prostovoljne pakete za primer odpuščanja. Pri družbi pričakujejo, da bodo z odpuščanji na letni ravni prihranili med 350 in 500 milijonov dolarjev, je sporočil tiskovni predstavnik podjetja.

Hujšanje

Družba se je na krizo odzvala z načrti za prestrukturiranje poslovanja in zmanjšanje svojega portfelja. S potezo bo velikan brezalkoholnih pijač število svojih glavnih blagovnih znamk iz 430 zmanjšal na 200, s čemer se želijo osredotočiti na izdelke, ki rastejo in lahko dosežejo veilk obseg prodaje.

Tako so se odločili za upokojijo znamki sodavice Tab in kokosove vode Zico, medtem ko so v začetku leta ukinili prodajo sokov znamke Odwalla in poslovanje za izdelavo smutijev

Družba s sedežem v Atlanti je v zadnjem četrtletju poročala, da so ustvarili prihodke v višini 8,65 milijarde dolarjev, kar je bilo 9 odstotkov manj, kot v enakem lanskem obdobju.

Izguba delovnih mest sicer ne bo vplivala na zaposlene v polnilnicah, ki so večinoma neodvisne. V teh postopkih polnjenja je sicer po svetu zaposlenih na stotisoče ljudi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles