Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Daimler naj bi zaradi zaostrovanja pravil o emisijah odpustil več kot 1000 delavcev

Daimler naj bi zaradi zaostrovanja pravil o emisijah odpustil več kot 1000 delavcev
November 15
07:10 2019

Izdelovalec luksuznih avtomobilov Mercedes Benz naj bi odpuščal delavce s ciljem zmanjšanja obsega stroškov za 1 milijardo evrov, do konca leta 2022, je sporočil lastnik blagovne znamke Daimler. Rezi, zaradi katerih naj bi poročanju delo izgubilo več kot 1000 delavcev, bodo proizvajalcu avtomobilov pomagali pri soočanju z novimi in omejujočimi pravili glede izpustov emisij. Po besedah družbe bodo morali za dosego ciljev glede izpustov CO2 opraviti "visoke naložbe".

Dodali so, da "naraščajoča paleta hibridov z možnostjo polnjenja in popolnoma električnih vozil vodi k povečanju stroškov".

Daimler, ki načrtuje več kot 1,5 milijarde evrov prihrankov v celotni skupini, ni pojasnil, kje natančno bodo odpuščali. Vseeno naj bi pričakovanjih večina izgube delovnih mest nastala v vodstvenih in upravnih vlogah.

Tesla bo svojo prvo evropsko tovarno gradila v Berlinu

"Obremenitve zaradi stroškov doseganja ciljev glede ogljikovega dioksida od nas zahtevajo celovite ukrepe na vseh področjih našega delovanja," je povedal predsednik upravnega odbora Daimlerja in Mercedes-Benza, Ola Källenius.

"To vključuje tudi racionalizacijo naših procesov in struktur." Dodal je: "To bo vplivalo na naše poslovne rezultate v letih 2020 in 2021. Če želimo biti v prihodnosti uspešni moramo zato ukrepati zdaj in znatno povečati svojo finančno moč."

Novi cilji

Vsi proizvajalci avtomobilov se soočajo z izzivom prodaje več modelov z nizkimi emisijami ali brez emisij da bi dosegli izjemno restriktorne nove cilje Evropske unije.

Po teh pravilih bo morala povprečna emisija CO2 novih avtomobilov prodanih v EU, do leta 2021 pasti na 95 gramov CO2 na kilometer, kar je 40 odstotkov manj, kot v letu 2007. Poleg tega se bodo emisije med letoma 2021 in 2030 zmanjšale še za dodatnih 37,5 odstotkov.

Poleg zmanjšanja stroškov pri proizvajalcu avtomobilov Mercedes Benz, so pri Daimlerju dejali, da si bo oddelek za izdelavo kombijev prizadeval za zmanjšanje stroškov poslovanja v višini 100 milijonov evrov.

Prav tako namerava stroške zmanjšati tudi Daimlerjev oddelek za izdelavo tovornih vozil, spremenljivi stroški naj se do konca leta 2022 znižali v višini 250 milijonov evrov, medtem ko naj bi se stroški osebja znižali za 300 milijonov evrov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce