Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Daimler pristal na plačilo poravnave v višini 1,5 milijarde dolarjev

Daimler pristal na plačilo poravnave v višini 1,5 milijarde dolarjev
September 15
05:54 2020

Nemški izdelovalec avtomobilov Daimler, ki ima v lasti tudi znamko Mercedes Benz se je z ameriškimi oblastmi dogovoril o plačilu 1,5 milijarde dolarjev kazni, za razrešitev trditev, da je svoja dizelska vozila oblikoval tako, da so bila zmožna goljufanja pri testiranju onesnaževanja zraka.

Podjetje so preiskovali zaradi namestitve programske opreme namenjene izogibanju zakonodaji o emisijah, v 250,000 avtomobilov in dostavnih vozil. Medtem so ameriški uradniki izrazili upanje, da bo višina globe dovoljšen vzrok za izogibanje prihodnjemu neprimernemu vedenju.

Pri družbi Daimler so dogovor označili za "pomemben korak" k reševanju dizeslkih postopkov, a so trditve ameriških oblasti zanikali. "Daimler se z reševanjem teh postopokov izogiba dolgotrajnim sodnim postopkom s pravnimi in finančnimi tveganji," so sporočili iz podjetja.

Poleg 1,5 milijarde dolarjev vredne poravnave z ameriškimi oblastmi, so pri Daimlerju dejali, da so pristali tudi v plačilo 700 milijonov dolarjev vredne tožbe iz strani lastnikov vozil.

Zakon o čistem zraku

Dogovori za katere so pri Daimlerju prejšnji mesec dejali, da so v zaključni fazi, vključujejo preiskavo, ki so jo ZDA začele v letu 2016, potem ko so med testiranjem odkrili takoimenovane "naprave za premaganje".

Uradniki so dejali, da je globa v višini 875 milijonov dolarjev vključena v 1,5 milijarde dolarjev vredno poravnavo, druga največja civilna kazen, ki so jo ZDA kadarkoli izrekle po svojem zakonu o čistem zraku in največja, ko je govora o višini kazni po posameznem vozilu.

Predsednik Trump zavrnil možnost podaljšanja roka za prodajo aplikacije TikTok

Hkrati so se pri Daimlerju strinjali, da bodo prizadeta vpzila, ki so jih prodali med leti 2009 in 2016 brezplačno popravili. po besedah ameriških oblasti naj bi to družbo stalo 400 milijonov dolarjev.

Na tiskovni konferenci je vodja ameriške agencije za varstvo okolja Andrew Wheeler dejal: "Sporočilo, ki ga danes pošiljamo je jasno: Zakon bomo uveljavljali v praksi. Če boste poskušali prevarati sistem in zavajati javnost vas bomo ujeli. Tisti, ki kršijo javno zaupanje v iskanju večjega dobička, bodo izgubili tako zaupanje, kot dobiček."

Večji emisijski škandali

Kazen za Daimler je zgolj zadnji v seriji velikih škandalov, ki so od leta 2015 zamajali ugled avtomobilske industrije, potem ko so pri Volkswagnu priznali, da so v vozila prodana v ZDA nameščali tajno programsko opremo, ki je vozilom pomagali prestati teste izpusta emisij.

Sistem je avtomobilom omogočal, da so med običajnim delovanjem izpuščala do 40-krat toliko emisij, kot je bilo zakonsko določeno in se pri tem izognila zaznavanju med testi emisij.

Pri Volkswagnu so kasneje priznali, da so te naprave vgradili v več kot 11 milijonov vozil po vsem svetu. Podjetje pa je zgolj za rešitev odškodninskih zahtevkov v ZDA porabilo več kot 20 milijard dolarjev.

Toda preiskave so se nato razširile tudi na druga podjetja, med njimi Ford, Mitsubishi in Nissan.

V letu 2018 je Daimler odpoklical več kot 700,000 vozil v Evropi v laterih so bile vgrajene naprave za goljufanje pri testiranju emisij. Zaradi teh težav pa so svoja vozila odpoklicali tudi pri družbama BMW in Porsche.

Letos poleti so zaradi te težave opravili tudi racijo sedeža družbe Fiat Chrysler v Evropi. Družba pa se je januarja letos v ZDA dogovorila za plačilo 800 milijonskega odškodninskega zahtevka.

Pri Daimlerju so dejali, da se ameriška poravnava nanaša na vozila, ki jih v Evropi niso prodajali v enakih konfiguracijah.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce