Finančni trgi

Prispevki

Dan D za dolg države?

Dan D za dolg države?
January 19
07:54 2011

Po metodologiji ESA 95 maastrichtski dolg Slovenije sicer znaša slabih 38 odstotkov BDP, skrbijo pa državna poroštva in dolg Darsa.

Statistični urad (Surs) in ministrstvo za finance bosta danes na skupni novinarski konferenci pojasnjevala podatke o dolgu države in metodologijo za njegovo izračunavanje.

Izteče pa se tudi rok, ko mora minister Kržanič odgovoriti na očitke računskega sodišča, da ministrstvo za finance z neodzivnostjo omogoča nepreglednost javnih financ ter nerealno izkazovanje zadolženosti države in občin.

Kolikšen je torej dolg države? Če se omejimo na uradne podatke, je po evropski metodologiji ESA 95 t. i. maastrichtski dolg Slovenije 30. septembra lani znašal približno 13,6 milijarde evrov ali 37,7 odstotka BDP, kar je pod mejo 60 odstotkov BDP.

Podatke o primanjkljaju in dolgu po metodologiji ESA 95 sicer pripravljajo na statističnem uradu v sodelovanju z ministrstvom za finance in Banko Slovenije.

Več na Delo.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce