Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Danes bo znana odločitev sodišča glede 13 milijard evrov težke kazni za Apple

Danes bo znana odločitev sodišča glede 13 milijard evrov težke kazni za Apple
July 15
05:04 2020

Spopad Appla z regulatorji EU za zaščito konkurence, bo danes dosegel vrelišče, saj bo drugo najvišje evropsko sodišče odločilo ali mora družba plačati kazen v višini 13 milijard evrov, zaradi neplačanih irskih davkov, kar je ključni del prizadevanj Evropske unije za zatiranje posebnih davčnih pogodb.

Evropska komisija je v svoji odredbi pred štirimi leti dejala, da je Apple prek dveh irskih davčnih odločb izkoristil nezakonito državno pomoč, ki sta umetno znižali davčno obremenitev družbe za več kot dve desetletji - v letu 2014 na zgolj 0,005 odstotka.

Poraz za evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager, bi lahko oslabil ali odložil čakajoče primere , kot so dogovor Ikee in Nike-ja z Nizozemsko, kot tudi sporazum družbe Huhtamaki z Luksemburgom.

Singapur je drugem četrtletju zapadel v globoko recesijo

Vestagerjeva, ki je spopad z posebnimi davčnimi ugodnostmi postavila kot osrednjo temo svojega mandata, je lani doživela hladen tuš, ko je sodišče zavrnilo njeno zahtevo, da mora družba Starbucks, Nizozemski plačati 30 milijonov evrov zaostalih davčnih obveznosti. V drugem primeru je sodišče zavrglo tudi njeno odločitev zoper belgijski davčni shemi za 39 multinacionalk.

Spor glede Appla vidi veliko analitikov kot situacijo v kateri Irska, ki se je poleg izdelovalca iPhonov pritožila zoper odredbo Komisije, na noben način ne bo zmagala.

Medtem ko bi 14 milijard evrov - vključno z obrestmi - pomagalo pri krpanju luknje v državnih financah zaradi pandemije kitajskega virusa, pa si Dublin prizadeva za zaščito nizkega davčnega režima, ki je k njim privabil 250,000 večnacionalnih delodajalcev.

Če bo pritožba Irske uspešna, bodo vlado zasmehovale opozicijske stranke, ker niso želeli vzeti prepotrebnih sredstev, ki bi lahko letos pokrila vsaj polovico proračunskega primanjkljaja, ki bi se lahko letos napihnil na skoraj 10 odstotkov BDP-ja.

Če bo Irska na sodišču izgubila, bodo iste stranke vlado kritizirale zaradi sprožitve pritožbe. Sodba v korist Evropske Komisije, bi hkrati sprožila vprašanja o uporabi davčnega zakonika Irske v občutljivem času, ko se razpravlja o novih svetovnih pravilih za obdavčitev tehnoloških velikanov.

Poraz bi škodil tudi sposobnosti Irski za privabljanje naložb, čeprav se zdi, da je promocijski napad po odločitvi Komisije iz leta 2016 deloval. Število zaposlenih v multinacionalkah, kot so Apple, Facebook in Google, se je povečalo za 25 odstotkov in predstavlja desetino vse delovne sile na Irskem.

Za Apple bi bil poraz hud udarec, vendar obvladljiv, glede na to, da so imeli ob koncu svojega drugega finančnega četrtletja na zalogi več kot 190 milijard dolarjev gotovine.

Zadevi, ki ju bo sodišče danes obravnavalo sta primera T-778/16 Irska proti Komisiji in T-892/16 Apple Sales International in Apple Operations Europe proti Komisiji. Poražena stran se lahko na podlagi pravnih vprašanj pritoži na sodišče EU, ki je najvišje sodišče v Evropi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce