Finančni trgi

Prispevki

Danes si Slovenija ogleduje davčne dolžnike

Danes si Slovenija ogleduje davčne dolžnike
April 15
10:31 2013

Davčna tajnost jih ne varuje več! Javni seznam davčnih dolžnikov, kakršnega Slovenija še ni imela, razkriva imena 16.016 zavezancev z okoli 949 milijoni evrov dolga. »Kako se sploh lahko nakopiči toliko neplačnih davkov?« sprašuje zasebni trgovec Jože Vencelj.

V davčni upravi (Durs) napovedujejo, da bodo seznam na svoji spletni strani sprostili predvidoma sredi dopoldneva. V carinski upravi (Curs) so konec tedna na svojo spletno stran že namestili vstopno točko do seznama. Presečni datum za prve javne podatke o davčnem dolgu je 25. marec, rok za prvo objavo seznama 15. april. Razkritje velja za dolžnike z dolgom nad 5000 evri in starejšim od 90 dni, pa tudi zamude pri davčnih obračunih.

»Koristi od objave dolžnikov prav gotovo ne pričakujemo. Ne vem, kakšne bodo posledice, kako se bodo na primer odzvali javni naročniki. V gradbeništvu se že številna podjetja odzivajo stoično, češ, kar bo, pa bo. V dejavnosti je okoli 6000 podjetij, njihov položaj na trgu izjemno zahteven,« pred objavo davčnih dolžnikov razmišlja direktor zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala Jože Renar.

JAVNI SEKTOR: Parazit med paraziti, ki samo pije in ne daje!

Na slovenskem trgu se gradbincu hitro zgodi, da za svoje storitve ne dobi plačila in tako tudi svojih obveznosti ne more plačati, dodaja sogovornik.

Več na Delo.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce