Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Danska se je odločila za izgon dveh delavcev Huaweija

Danska se je odločila za izgon dveh delavcev Huaweija
February 05
07:30 2019

Danska se je odločila za deportacijo dveh delavcev Huaweija, potem ko je ugotovila, da sta kršila pravila o delovnem dovoljenju in dovoljenju za prebivanje. Policija je dejala, da gre za politiko rednih pregledov podjetij z velikim številom tujih delavcev. Hkrati so zatrdili, da inšpekcijski pregled nima nobene povezave z nedavnimi kontroverznimi dogodki v povezavi z kitajskim telekomunikacijskim velikanom.

Huawei se je znašel v središču polemike zaradi vse večjega nadzora glede njihovih povezav z kitajsko vlado. Družba, ki je eden od največjih svetovnih proizvajalcev telekomunikacijske opreme se v zadnjem času sooča z odporom tujih vlad zaradi tveganja, da bi se lahko njihova tehnologija uporabljala za vohunjenje.

ZDA so uradno vložile obtožbe proti Huaweiju

Huawei je sicer zanikal, da predstavljajo tveganje za vohunjenje. Tiskovna predstavnica družbe je sicer za medije sporočila: "Ti pregledi vizumov so rutinski in pri njih sodelujemo z oblastmi."

Poleg tega je ločeno opozorilo glede družbe izdala tudi norveška obveščevalna služba PST. "Treba je biti pozoren na Huawei kot igralca in glede njihovih tesnih komercialnih povezav z kitajskim režimom," je dejal vodja PST-ja, Benedict Bjornland.

"Akter, kot je Huawei bi lahko bil pod vplivom matične države, vse dokler ima Kitajska v veljavi zakon o obveščevalnih podatkih, ki od zasebnikov, subjektov in družb zahteva sodelovanje s Kitajsko," je dodal.

Strah glede dobička

Več držav, vključno z ZDA je zaradi varnostnih razlogov prepovedalo nakupovanje Huaweijeve telekomunikacijske opreme 5G. Omejitve sposobnosti Huaweija, da v tujini prodaja svojo telekomunikacijsko opremo nove generacije ogrožajo dobiček družbe, potem ko so porabili ogromne vsote denarja za razvoj te tehnologije.

Podjetje naj bi tako zaposlenim že pisalo, da bodo prisiljenji v odpuščanja, če bodo morali znižati svoje prodajne cilje. Na drugi strani ostaja Huawei prepričan o uspešnosti svoje poslovanja ko gre za mobilne telefone, ki raste kljub temu, da jim ni uspelo dobiti distribucijske pogodbe z ameriškim omrežjem.

Poslovna enota je v letu 2018 dobavila 208 milijonov mobilnih telefonov, kar pomeni, da zaostajajo le še za Samsungom.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce