Finančni trgi

Prispevki

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami
December 22
08:27 2017

Finančna uprava RS (Furs) je objavila nova pojasnila glede trgovanja in poslovanja s kriptovalutami in kriptožetoni. Kakšna je torej davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami?

Obravnava kriptožetonov z vidika DDV

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami je natančneje razložena v Fursovih pojasnilih. Bitvena novost njihove najnovejše izdaje je podrobnejši opis obravnave kriptožetonov.

Na Fursu pojasnjujejo, da morajo tista podjetja, ki izdajajo kriptožetone, z nakupom katerih osebe pridobijo možnost uporabe izdelka oziroma storitve, ob izdaj odvesti davek na dodano vrednost (DDV). Enako velja za kriptožetone, ki imajo naravno vrednostnega papirja in vlagateljem prinašajo nek donos. Denimo izplačilo dividend ali delitev dobička iz naslova poslovanja.

Bitcoin padel pod nivo 14,000 dolarjev

Če pa podjetja izdajajo kriptožetone, za katere še ni znano, za katere izdelke in storitve jih bo v prihodnje možno zamenjati, pa niso predmet DDV, pravijo na Fursu. Pogoj neposredne povezave med opravljeno storitvijo in prejeto protivrednostjo namreč ni izpolnjen, zato transakcija izdaje žetona ni predmet DDV. Ta davek pa bo treba odvesti, ko se bo žeton začel uporabljati za plačevanje posameznih produktov in storitev.

Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami

Furs je znova pojasnil tudi davčno obveznost posameznikov in podjetij, ki sodelujejo v procesu tako imenovanega rudarjenja kriptovalut. “Rudarjenje kriptovalut je transakcija, ki ni predmet DDV,” so zapisali. Prav tako rudarji nimajo pravice do odbitka DDV pri nabavi programske in strojne opreme za rudarjenje kriptovalut. “Pravico do odbitka bi imeli le v primerih, ko bi bilo potrjevanje transakcij s kriptovalutami oproščeno plačila DDV in bi bilo potrjevanje transakcij opravljeno naročnikom s sedežem zunaj Unije.”

Dohodek, ki ga fizična oseba dosega v obliki virtualne valute, na primer bitcoinov, pri rudarjenju, se obdavči kot drugi dohodek (po 105. členu Zakona o dohodnini – Zdoh-2). Višina dohodka v evrih se določi ob upoštevanju vrednosti kriptovalut v evrih v času, ko je dohodek prejet.

Od dobička iz kapitala, ki ga fizična oseba dosega s prodajanjem virtualnih valut, pa se ne plača dohodnina. Niti ni treba plačati kakšnega davka na kapitalske dobičke.

Drugače je, če je kriptovaluta v lasti podjetja ali fizične osebe, ki opravlja dejavnost – ima registriran status samostojnega podjetnika. Če samostojni podjetnik v okviru svoje dejavnosti trguje s kriptovaluto ali bitcoine pridobiva z rudarjenjem, se bo tako ustvarjen dobiček obdavčil po določilih obdavčitve dohodka iz dejavnosti.

Vir: Data.si

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce