Finančni trgi

Prispevki

Davčne oaze skrivajo dodatnih 32 milijonov evrov davkov

Davčne oaze skrivajo dodatnih 32 milijonov evrov davkov
May 16
07:29 2016

Do konca letošnjega marca je bil opravljen 1001 davčni nadzor denarja, ki prihaja iz seznama držav, ki slovijo kot davčne oaze. Ugotovljenih je bilo preko 32 milijonov evrov dodatnih davčnih obveznosti.

Davčne oaze oziroma tam, kjer so slepi za poreklo denarja

Finančna uprava RS (Furs) že več let spremlja poslovanje zavezancev s subjekti, ki imajo sedež ali transakcijski račun na davčno ugodnejših območjih. To področje poslovanja velja za visoko rizičnega. Morda vas ob tem zanima tudi, katere države slovijo kot davčne oaze?

Kako največja davčna oaza na svetu rešuje Slovenijo

Z željo po lažjem razumevanju te tematike so se na Fursu odločili za večjo transparentnost in dostopnost. Javno so objavili 100 odločb, s katerimi so bile odmerjene najvišje dodatne davčne obveznosti pri zavezancih, ki so poslovali s subjekti, povezanimi z davčno ugodnejšimi območji. “Naš namen je preventivno delovanje in predvsem opozarjanje na sheme agresivnega davčnega načrtovanja, ki z vidika davčne zakonodaje niso dopustne,” so zapisali na Fursu.

Primeri, ki jih objavljajo na Fursu, obravnavajo tako transakcije s subjekti v klasičnih davčnih oazah, kot tudi transakcije s subjekti na območjih, ki izpolnjujejo oziroma so v preteklosti izpolnjevale zgolj katerega od elementov davčnih oaz (tajnost bančnih podatkov, nedostopnost podatkov o imetnikih naložb, itd.) in so se jih zavezanci posluževali za namene izogibanja davčnim obveznostim.

Avtor: Monika Kern

Vir: Data.si

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce