Finančni trgi

Prispevki

Davek za večje novogradnje bo višji

Davek za večje novogradnje bo višji
November 04
07:42 2010

Po 1. januarju 2011 bo uveden 20-odstotni davek na dodano vrednost za nova stanovanja in hiše, ki bodo presegli 120 in 250 kvadratnih metrov. Trgovci čakajo na podrobna pojasnila.

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost, ki ga je predsednik države razglasil konec oktobra v 85. številki Uradnega lista RS, je odpravil nižjo, 8,5-odstotno stopnjo davka na dodano vrednost za vse stanovanjske stavbe, hiše in stanovanja, ki niso del socialne politike države. Po 1. januarju 2011, ko bodo spremembe in dopolnitve začele veljati, bodo morali prodajalci nepremičnin v ceno novogradenj vključiti višjo, 20-odstotno stopnjo davka na dodano vrednost, če bo površina stanovanja ali hiše presegla mejo, ki jo je slovenska vlada izbrala kot merilo za stanovanja »z družbeno vlogo«, torej 120 kvadratnih metrov za stanovanje in 250 kvadratnih metrov za hišo.

Več na delo.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles