Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

David Beckham in drugi zvezniki izgubili več stomilijonski davčni primer

David Beckham in drugi zvezniki izgubili več stomilijonski davčni primer
June 02
06:24 2017

Slavne osebnosti, vključno z nogometašoma Davidom Beckhamom in Waynom Rooneyem, so izgubile pravno bitko za zavrnitev novega davčnega zakona vrednega več kot 800 milijonov evrov. Omenjena zvezdnika sta bila med več kot 1000 osebami, ki so svoj denar naložile v finančne sheme družbe Ingenious film v upanju, da bi si s tem zagotovili davčne olajšave.

Družba Ingenious, ki je pomagala pri produkciji filmov kot je Avatar je izpolnjevala pogoje za davčne olajšave, ki so bile oblikovane za pomoč britanski filmski industriji. A pri britanski vladni agenciji so nato trdili, da je Ingenious olajšave koristil na umetnih izgubah, ki so jih ustvarili njihovi filmi.

Manchester United najvrednejši nogometni klub v Evropi

To je pomenilo, da sheme niso zakonite naložbene priložnosti, ampak dejansko sredstvo za izogibanje plačevanja davkov. V sredo je davčno razsodišče ponovno potrdilo svojo lansko odločitev za povrnitev davčnih obveznosti in da spodbude niso "dovoljeni davčni odbitki".

To pomeni, da bo moralo 1400 oseb, vključno z zvezdniki kot so Gary Lineker in Bob Geldof plačati visoke zaostale dajatve.

"V celoti nezadovoljivo"

Na ta način so se osebe izognile plačilu okrog 500 milijonov evrov davkov, a skupen dolg bo z obrestmi vred narasel na blizu 800 milijonov evrov. Tiskovni predstavnik družbe Ingenious je dejal, da se bodo na odločitev spet pritožili: "Povsem nezadovoljivo je, da je razsodišče sprejelo takšno odločitev kljub pomislekom in zadržanosti."

Osebe, ki so vložile svoj denar v finančno shemo družbe, so morale vložiti vsaj 100,000 funtov, pri tem pa so jim obljubljali ugodne davčne olajšave na morebitne izgube. Mnogi so pozneje trdili, da so jim o shemi slabo svetovali in niso bili seznanjeni z vsemi tveganji.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce