Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Dedič družbe Samsung na prostosti

Dedič družbe Samsung na prostosti
August 13
05:39 2021

Dedič družbe Samsung Lee Jae-yong je bil izpuščen iz zapora v Južni Koreji in je zdaj pogojni prostosti. V zaporu je odsedel 207 dni, kar je nekaj več kot polovico kazni, ki jo je dobil po januarski obsodbi zaradi podkupovanja in poneverbe.

Primer je vključeval tudi nekdanjo predsednico države Park Guen-hye, ki se je prav tako znašla v zaporu zaradi istih razlogov.

Samsung v drugem četrtletju z močno rastjo dobičkonosnosti

Družbo Samsung je sicer ustanovil Leejev stari oče, saj pa je de facto vodja družbe od leta 2014. Lee je sicer po odhodu iz zapora za medije podal kratko izjavo. "Ljudem sem povzročil veliko skrbi, za kar se globoko opravičujem," je dejal. "Poslušam pomisleke, kritike, skrbi in velika pričakovanja glede mene. Od sebe bom dal vse."

Višje sodišče je sicer 53-letnika januarja obsodilo na zaporno kazen v višini dveh let in pol.

Obtožba ga je bremenila plačila 43 milijard vonov dvema neprofitnima organizacijama, ki jih je upravljala Choi Soon-sil, prijateljica predsednice Park, v zameno za politično podporo, ki naj bi vključevala podporo kontroverzni združitvi Samsunga, ki je Lee-ju utrla pot na vodilno mesto konglomerata.

Dogovor je namreč potreboval podporo iz strani države vodenega pokojninskega sklada.

V času njegove obsodbe je sodišče dejalo, da je Lee aktivno dajal podkupnine in implicitno prosil predsednico naj uporabi svojo moč pri zagotavljanju nemotenega procesa nasledstva na čelu Samsunga.

Sodišče je spoznalo Lee-ja kot krivega podkupovanja, poneverbe in prikrivanja premoženjske koristi vredne približno 8,6 milijarde vonov (6,3 milijona evrov).

Ministrstvo za pravosodje je odločilo, da bo Leeja izpustilo po preučitvi učinkov pandemije kitajske kuge na južnokorejsko gospodarstvo in svetovne trge.

Vseeno pa Leejevi pogoji pogojne izpustitve vključujejo pet let poslovnih omejitev, zaradi česar je nejasno ali bo lahko vodil podjetje, razen če mu bo odobrena izjema. Hkrati potrebuje odobritev oblasti za vsako potovanje v tujino.

Lee je sicer prav tako v preiskavi zaradi goljufij in manipuliranja z delnicami, pri čemer bo moral v primeru, da je spoznan za krivega spet v zapor.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles