Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Delnice Alibabe močno navzdol

Delnice Alibabe močno navzdol
November 19
06:38 2021

Delnice Alibabe so na borzi Hong Kongu izgubile več kot 10 odstotkov vrednosti, potem ko je kitajski spletni velikan opozoril na upočasnitev potrošniške porabe. Družba je tako napovedala, da bodo njihovi prihodki rasli najpočasneje od njihovega nastopa na borzi v letu 2014.

Šibke številke poudarjajo težave podjetja z naraščajočo konkurenco in regulativnim zatiranjem kitajske komunistične partije. V četrtek so delnice Alibabe, ki kotirajo na borzi v New Yorku izgubile več kot 11 odstotkov vrednosti.

V treh mesecih do konca septembra so se prihodki družbe povečali za 29 odstotkov na 200,7 milijarde juanov (27,5 milijarde evrov), kar je bila najpočasnejša rast prihodkov v zadnjem letu in pol.

Kriza v kitajskem nepremičninskemu sektorju je vse globja

Družba je poleg tega izrazila pričakovanje, da de bodo njihovi letni prihodki povečali v razponu med 20 in 23 odstotkov, kar je bilo manj od napovedi analitikov.

Kitajska potrošnja se upočasnjuje

Izvršni direktor Alibabe Daniel Žang je vlagateljem povedal, da sta bila glavna razloga za počasnejšo rast, povečanje konkurence in upočasnitev potrošnje na Kitajskem.

Kitajski potrošniki so postali bolj previdni glede svoje porabe, saj so novi izbruhi kuge iz laboratorija v Wuhanu, pomanjkanje električne energije in zaskrbljenost glede nepremičninskega trga vplivali na njihovo razpoloženje.

Zadnji podatki sicer ne vključujejo letošnjega dneva samskih ali nakupovalnega festivala 11. novembra. Običajno bleščeči dogodek, ki si ga je izmislila prav Alibaba je bil letos bolj umirjen, potem ko je komunistični režim iz Pekinga začel lomiti hrbet podjetjem in se je gospodarska rast v državi močno upočasnila.

Prodaja med 11 dni trajajočim dogodkom je rasla najpočasneje odkar je bil leta 2009 uveden in sicer po zgolj 8,5 odstotni stopnji. Vseeno je poraba strank z 540 milijardami juanov še vedno dosegla novo rekordno vrednost.

Alibaba se je znašla pod hudim pritiskom komunističnega režima, saj si želi partija v popolnosti podrediti neposlušna tehnološka podjetja v državi, ki so jih z svojo velikostjo začela ogrožati.

V začetku leta je tako režim Alibabo kaznoval z plačilom rekordne 2,8 milijarde dolarjev težke globe, saj naj bi zlorabljali svoj tržni položaj. Pri Alibabi so se morali pritisku ukloniti, pri čemer so dejali, da bodo spremenili svoj način poslovanja.

Delnice družbe so sicer letos izgubile več kot tretjino svoje vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles