Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delnice ameriških bank so upadle kljub višjim dobičkom

Delnice ameriških bank so upadle kljub višjim dobičkom
July 17
07:52 2017

Ameriški bančni velikan JP Morgan Chase je poročal o 13 odstotnem povečanju dobička v drugem četrtletju, ki je s pomočjo močne rasti posojil in depozitov narasel na 6,1 milijarde evrov. To je bil hkrati najstrmejša rast dobička treh velikih ameriških bank, ki so v petek poročale o svojih četrtletnih rezultatih.

Dobiček banke Wells Fargo se je povečal za 5 odstotkov na 5,08 milijarde evrov, medtem ko banka ni dosegla rasti prihodkov. Citigroup je poročala o 3 odstotnem padcu dobička na 3,4 milijarde evrov, saj so svoje opravili višji davki in stroški poslovanja. Hkrati je morala banka povečati rezervacije za slaba posojila.

Googlu ne treba plačati davkov v Franciji

Banke so večinoma poslovale bolje od pričakovanj vlagateljev, vseeno pa so delnice bank izgubile na vrednosti zaradi premajhne rasti prihodkov ključnih trgovalnih enot.

Wells Fargo, ki se trudi za odpravo posledic škandala povezanega z lažnimi računi je zabeležil 1,1 odstoten padec vrednosti svojih delnic. Delnice JP Morgana so upadle za 0,9 odstotka, medtem ko so delnice banke Citiogroup padle za 0,5 odstotka.

"Zdravi potrošniki"

JP Morgan je poročala, da so njihovi prihodki v drugem četrtletju dosegli 23,1 milijarde evrov, kar je 4,7 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. K rasti prihodkov je najbolj prispevalo 8 odstotno povečanje obrestnih prihodkov, za katere je banka dejala, da so bili gnani zaradi naraščajočih ameriških obrestnih mer in rasti števila posojil.

"Ameriški potrošnik ostaja še naprej zdrav," je dejal izvršni direktor JP Morgana, Jamie Dimon. "Posojila in vloge še naprej močno naraščajo, prodaja prek kartic in obseg poslovanja trgovcev pa narašča z dvomestnimi števili."

Od ameriških bank se je pričakovalo, da bodo imele koristi od nedavnega povečanja stopenj obrestnih mer. Ciljna stopnja ključnih obrestnih mer ameriške centralne banke je sedaj me 1 in 1,25 odstotka, medtem ko so obrestne mere še leto dni nazaj dosegale samo od 0,25 do 0,5 odstotka.

Jamie Dimon je dejal, da padec prihodkov trgovalnega oddelka odraža "nižjo volatilnost in aktivnost strank". Pred letom dni pa so bili prihodki iz naslova trgovanja okrepljeni zaradi povečane volatilnosti po odločitvi Velike Britanije, da izstopi iz Evropske Unije.

Citigroup je poročal o prihodkih v višini 15,7 milijarde evrov, kar na letni ravni predstavlja 2 odstotno rast. Izvršni direktor banke Michael Corbat je dejal, da sta imela dobri četrtletji predvsem oddelka za poslovanje na drobno in investicijsko bančništvo.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce