Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Delnice ameriških tehnoloških družb nadaljujejo z izgubljanjem vrednosti

Delnice ameriških tehnoloških družb nadaljujejo z izgubljanjem vrednosti
March 29
07:35 2018

Tehnološke delnice, ki so lansko leto največ pripomogle k rasti ameriških trgov vrednostnih papirjev jih sedaj vlečejo navzdol. Tehnološki indeks Nasdaq je tako v sredo izgubil 0,85 odstotka vrednosti ali skoraj 60 točk in dan zaključil pri nivoju 6949,2 točke. Med družbami so največ izgubile delnice Amazona, Tesla in Broadcoma. Tako se nadaljuje že več tednov trajajoča razprodaja, ki so jo spodbudile zahteve po strožjih uredbah za tehnološka podjetja, konkurenčna vprašanja in vprašanja glede prihodnosti samovozečih avtomobilov.

Na drugi strani je indeks S&P 500 včeraj padel za 0,3 odstotka, medtem ko je indeks Dow Jones ohranil vrednost prejšnjega dne. Delnice so prek dneva doživljale visoke rasti in padce vrednosti, s čimer so podaljšale niz ostrega nihanja cen, ki je v zadnjih tednih zaznamoval trge.

Delnice Tesle in Nvidie so včeraj zgrmele v prepad

Sektor informacijske tehnologije, ki vključuje podjetja, kot so Apple, Microsoft in Intel je v tem mesecu izgubil več kot 6 odstotkov vrednosti, večino od tega v zadnjih dveh tednih.

Analitiki so dejali, da upad odraža sotočje večih dejavnikov, vključno z željo, po ohranitvi dobičkov ustvarjenih lani, ko so delnice tehnoloških družb rasle brez meja.

Skupek drugih dejavnikov, mnogi izmed njih političnih, spodbuja negotovost, vključno s trgovinsko napetostjo med ZDA in Kitajsko, kjer imajo številna tehnološka podjetja svoje vezi.

Administracija predsednika Trumpa je pokazala pripravljenost za posredovanje v zasebnem sektorju in pozvala k proti monopolnem nadzorom nad nakupom Time Warnerja iz strani družbe AT&T, hkrati pa je blokirala prevzem družbe Qualcomm in kot razlog navedla zaščito nacionalne varnosti.

Potop Amazona

Poročilo, da želi ameriški predsednik uporabiti proti monopolno zakonodajo ali drugo moč, ki jo ima v rokah, da bi omejil širitev Amazona je v sredo povzročila dodatne skrbi. Novinarski portal Axios je namreč poročal, da si ameriški predsednik zelo želi regulirati velikana e-poslovanja.

Višji analitik pri družbi CFRA Research je dejal, da je nekaj odzivov na poročilo o Amazonu "pretiranih" a kažejo na širšo zaskrbljenost glede trenutnega stanja na trgih.

Delnice Amazona so v sredo izgubile kar 4,4 odstotka in nadaljevale s padec, ki se je začel v torek. Vseeno je vrednost delnic družbe glede na enako lansko obdobje še vedno 60 odstotkov višje.

Delnice izdelovalca čipov Broadcom so včeraj izgubile več kot 3 odstotke vrednosti in podaljšale niz padcev v zadnjih tednih.

Delnice Tesle so zgrmele navzdol za dodatnih 7 odstotkov , saj so dan pred tem ameriški regulativni organi sporočili, da preiskujejo nedavno nesrečo v kateri je bilo udeleženo eno od njihovih vozil. Svoje je dodala tudi odločitev bonitetne agencije Moody's, da zniža bonitetno oceno podjetja.

Samo marca so delnice proizvajalca električnih avtomobilov izgubile skoraj 27 odstotko vrednosti.

Je dno doseženo?

Nasprotno so delnice Facebooka včerajšnji trgovalni dan zaključile z 0,5 odstotno rastjo. V zadnjih tednih so delnice socialnega omrežja izgubile skoraj 20 odstotkov vrednosti, potem ko je bilo objavljeno, da so bili podatki njihovih uporabnikov uporabljeni v politične namene, kar pa ni nikakor ni novost, saj se je to dogajalo že v preteklosti.

V drugem obratu poslovne sreče so delnice tradicionalnih trgovcev, ki so lani doživljale hude padec, včeraj izkazale za zmagovalce. Delnice družbe Macy's so pridobile 4,3 odstotke vrednosti, medtem ko so delnice Walmarta zrasle za 2 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles