Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delnice in cene nafte navzdol, trgi v strahu pred svetovno recesijo

Delnice in cene nafte navzdol, trgi v strahu pred svetovno recesijo
June 03
06:23 2019

Ameriške delniške terminske pogodbe, azijske delnice in cene nafte so danes upadle na najnižje nivoje v zadnjih mesecih zaradi zaskrbljenosti okrepljenih napetosti v kitajsko ameriški trgovinski vojni in novih tarifnih groženj ZDA proti Mehiki, ki ne obvladuje ogromnega navala nezakonitih migrantov v ZDA.

Terminske pogodbe za borzni indeks S&P 500 so tako upadle za 0,5 odstotka, medtem ko je japonski indeks Nikkei izgubil 1,1 odstotka vrednosti in padel na najnižjo raven v zadnjih štirih mesecih.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic zunaj Japonske se danes skoraj ni spremenil, vseeno pa je komaj ostal nad najnižjo ravnjo v zadnjih štirih mesecih. Indeks kitajskih delnic CSI 300 je zrasel za 0,9 odstotka, a je ostal v svojem v svojem nedavnem razponu.

Zaskrbljenost o dolgotrajni trgovinski vojni je vplivala na padce globalnih delniških trgov

Razpoloženje je nekoliko popravila zadnja raziskava o kitajskem proizvodnem sektorju, ki je pokazala, da tovarne še naprej beležijo skromno rast dejavnosti, saj so se izvozna naročila povečala. Kljub temu bo ta nekoliko boljši podatek od pričakovanj težko pomiril naraščajoče strahove glede gospodarskega učinka naraščajočega trgovinskega spora z ZDA.

V bistvu so nedavni kitajski podatki, vključno z uradno raziskavo o industrijskem sektorju prejšnji teden pokazali, naraščajoč pritisk na drugo največje gospodarstvo sveta.

Napetost med državama se je med vikendom dodatno povečala, saj sta državi v sporu glede trgovine, tehnologije in varnosti.

Višji kitajski uradnik in trgovinski pogajalec je v nedeljo dejal, da ZDA ne morejo uporabljati pritiska za uveljavitev trgovinskega sporazuma s Kitajsko, pri čemer ni želel odgovoriti na vprašanje ali se bosta voditelja obeh držav srečala na vrhu G20 kasneje tega meseca, kjer bi poizkušala sprejeti dogovor.

Spopad med državama se sicer širi tudi prek trgovinskih vprašanj, saj se napetost povečuje pred 30. obletnico krvavega zatrtja študentskih protestov na trgu nebeškega miru v Pekingu. Kitajski obrambni minister Wei Fenghe je tako ZDA opozoril, naj se ne vmešavajo v varnostne spore glede Tajvana in Južnokitajskega morja.

Njegovi komentarji prihajajo potem, ko je ameriški obrambni sekretar Patrick Shanahan v soboto dejal, da ZDA ne bodo več trpele kitajskega agresivnega obnašanja v Aziji.

V znamenju, da kitajsko-ameriška trenja močno obremenjujejo svetovno gospodarstvo se je izvoz Južne Koreje, ki ga mnogi vidijo kot merilo svetovne rasti, maja znižal za 9,4 odstotka, kar je precej več od predvidevanj analitikov, ki so povprečno napovedovali krčenje v višini 5,6 odstotka.

Mračni gospodarski obeti so trgovalce spodbudili k povišanju stav, da bo ameriška centralna banka obrestne mere znižala prej, kot je bilo sprva mišljeno. Terminske pogodbe za obrestne mere sredstev banke sedaj že skoraj v celoti vključujejo znižanje stopnje do septembra, medtem ko je možnost znižanja do 30.-31 julija 50 odstotna.

Pri banki JPMorgan sedaj pričakujejo, da bo centralna banka obrestne mere letos znižala dvakrat, medtem ko je njihova prejšnja napoved predvidevala ohranitev nespremenjenih obrestnih mer do konca leta 2020.

Na naftnih trgih je prišlo do visokega znižanja cen lahke ameriške nafte, ki se pocenila za 1,1 odstotka na 52,92 dolarja za sod, kar je najnižja vrednost po sredini februarja. Cena nafte znamke Brent se je znižala za 1,5 odstotka na 61,06 dolarja za sod.

Hkrati so cene bakra znižale na najnižje nivoje v zadnjih dveh letih.

Na valutnih trgih je jen ostal varno zavetje in je v primerjavi z dolarjem dosegel nivo 108,19 jena za dolar. Evro je v primerjavi z dolarjem ohranil skoraj enako vrednost in je trenutno na nivoju 1,1171 dolarja.

Mehiški peso je prizadela nenadna grožnja ameriškega predsednika Trumpa, ki je v petek napovedal, da bo uvedel uvozne dajatve za mehiške izdelke zaradi česar je valuta v petek proti dolarju izgubila kar 2,5 odstotka vrednosti, valuta je sicer danes dosegla nekaj stabilnosti.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je v soboto nakazal, da bi lahko njegova država poostrila nadzor nad migranti, za zmanjšanje napetosti s Trumpom, pri čemer je dejal, da pričakuje "dobre rezultate" glede pogovorov, ki so za ta teden načrtovani v Washingtonu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce