Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delnice danes ohranile vrednost a strah pred širjenjem virusa na Kitajskem ostaja

Delnice danes ohranile vrednost a strah pred širjenjem virusa na Kitajskem ostaja
January 24
07:02 2020

Azijske delnice so v petek ohranile svoje nivoje, medtem ko se je nivo trgovanja pred praznovanjem lunarnega novega leta upočasnil. Vlagatelji se sicer bojijo, da bi se lahko nov korona virus po Kitajski začel širiti hitreje, saj bo na teden dni dolge počitnice odšlo na stotine milijonov ljudi.

Trgi so se prek noči stabilizirali, saj so vlagatelji dobili nekaj tolažbe iz strani Svetovne zdravstvene organizacije, ki je izbruh označila kot izredni dogodek na Kitajskem. Tam se je z virusom okužilo vsaj 800 ljudi, umrlo pa jih je 25, vseeno pa po mnenju organizacije virus zaenkrat še ne ogroža preostalega sveta.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,1 odstotka vrednosti, glavni japonski borzni indeks je izgubil 0,05 odstotka, medtem ko so se avstralske delnice okrepile za 0,3 odstotka.

Po tržni vrednosti je Tesla prehitela tudi Volkswagen

Trgovanje v Aziji se že zdaj upočasnjuje pred praznikom lunarnega novega leta, saj so bili trgi že danes zaprti na Kitajskem, Tajvanu in Južni Koreji.

"Vlagatelje skrbi, da bo izbruh korona virusa zmanjšal porabo na Kitajskem, potem ko se tamkajšnje gospodarstvo še naprej ohlaja," je dejal Jasuo Sakuma iz družbe Libra Investments.

Tako so pri raziskovalni skupini Avstralske centralne banke na primer že ocenili, da bi lahko izbruh virusa v prvem četrtletju kitajski BDP znižal za okoli 1 odstotno točko.

"Vpliv na kitajsko rast bi lahko bil pomemben, glede na to, da izbruh sovpada s kitajskim novim letom," je dejal Tapas Strickland iz banke. "Ukrepi za izolacijo izbruha bolezni pomenijo, da je v mestih in bližnjih mestnih območjih zaprtih ali imajo omejeno možnost potovanj kar 26 milijonov ljudi. Novoletne svečanosti pa bodo omejili tudi v Pekingu in Makau."

Stališče svetovne zdravstvene organizacije glede izbruha virusa je ponudilo dovolj olajšanja za ameriške trge, da so včeraj ponovno dosegli rast.

Indeks Nasdaq je tako zrasel za 0,2 odstotka in dosegel novo rekordno vrednost, medtem ko je indeks S&P 500 zrasel za 0,1 odstotka, pa je indeks Dow Jones za enak odstotek upadel.

Na valutnih trgih je zaskrbljenost glede virusa podprla vrednost jena. Japonska valuta je tako v primerjavi z dolarjem dosegla nivo 109,74 jena, kar je blizu najvišjih nivojev v zadnjih dveh tednih.

Evro je v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 1,1036 dolarja, kar je najnižji nivo v zadnjih sedmih tednih, potem ko je Evropska centralna banka pustila obrestne mere nespremenjene, medtem ko je nova predsednica banke Christine Lagarde zvenela nekoliko bolj prilagodljivo, kot so pričakovali analitiki.

Zaskrbljenost glede korona virusa je še naprej vplivala na cene surovin.

Cena nafte so tako še naprej padale, saj se je pojavljala zaskrbljenost, da bo povpraševanje po gorivu oslabelo, saj bo zaradi širjenja virusa po Kitajski manj potovanj, gospodarski obeti pa se bodo poslabšali.

Terminske pogodbe za nafto znamke Brent so tako med azijskim trgovanjem izgubile 0,16 odstotka vrednosti in so padle pod nivo 62 dolarjev za sod, kar je najnižja vrednost po 4. decembru.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce