Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delnice družbe Pinterest gredo v prvem tednu splavitve za med

Delnice družbe Pinterest gredo v prvem tednu splavitve za med
April 19
06:18 2019

Delnice družbe Pinterest, so v prvem dnevu trgovanja pridobile več kot 28 odstotkov vrednosti, zaradi česar se je tržna vrednost družbe povečala na približno 14,5 milijarde evrov. Delnice družbe so trgovanje na borzi v New Yorku začele pri vrednosti 23,75 dolarja, kar je bilo precej na začetnimi 19 dolarji, dan pa so zaključile pri nivoju 24,4 dolarja.

Splavitev delnic Pinteresta imajo mnogi za indikator apetita vlagateljev v zasebne družbe, ki jih imenujejo "samorogi", to pa so z zasebnim kapitalom krite družbe vrednejše od milijarde dolarjev.

EU predlaga uvedbo uvoznih dajatev na ameriške izdelke v skupni vrednosti več kot 18 milijard evrov

Naslednji mesec bo svoje delnice splavila tudi družba Uber, ki se ukvarja z prevozništvom.

Pinterest je sicer spletna stran, ki deluje kot socialna beležka, ki uporabnikom omogoča iskanje različnih tem, od projektov naredi si sam, pa do napotkov za potovanja, pri čemer rezultati iskanja pogosto vsebujejo infografike.

Stran poleg tega uporabnikom omogoča izdelavo družabnih "panojev", ki se nanašajo na določene teme in uporabnike spodbuja, da sledijo drug drugemu. Družba denar služi prek oglasov, ki se uvrščajo med te priponke ali objave, ki jih uporabniki naložijo na spletno mesto.

Splavitev Pinteresta prihaja pred zelo pričakovano prvo javno ponudbo delnic družbe Uber, ki naj bi na trg prišle prihodnji mesec. Družba, ki ustvarja izgubo naj bi na ta način zbrala 10 milijard dolarjev kapitala, tržna vrednost podjetja, pa naj bi dosegla 100 milijard dolarjev.

Uberjev rival Lyft je bil eden od prvih letošnjih "samorogov", ki je svoje delnice splavil v marcu po ceni 72 dolarjev za kos, a je vrednost njihovih delnic od takrat upadla že za več kot 22 odstotkov.

Pinning ali pining?

Medtem se družbi Pinterest izgube zmanjšujejo, prihodki od prodaje pa rastejo. Lanske izgube družbe so tako pred davki dosegle 62,5 milijona dolarjev, medtem ko so v letu 2017 zabeležili izgubo v višini 181,8 dolarjev. Prihodki družbe so lani narasli na skoraj 756 milijonov dolarjev, medtem ko so v letu 2017 dosegli samo 298 milijonov dolarjev.

Pinterest je dejal, da je njihovo poslovanje močno odvisno od oglaševalcev, zato bi jim upad porabe prizadejal velik udarec. Hkrati pri družbi pričakujejo, da bodo v prihodnosti "zabeležili izgube iz poslovanja in morda nikoli ne bodo uspeli doseči ali ohraniti dobičkonosnosti".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce