Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delnice družbe ZTE so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele na dno

Delnice družbe ZTE so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele na dno
June 13
07:35 2018

Delnice kitajske tehnološke družbe ZTE so na borzi v Hong Kongu izgubile 39 odstotkov vrednosti, saj se je trgovanje z delnicami družbe danes po dvomesečni prekinitvi spet začelo. V aprilu je ameriško ministrstvo za trgovino ugotovilo, da je ZTE kršil prepoved trgovanja s Severno Korejo in Iranom.

Družba je nato dobila prepoved uvoza izdelkov iz ZDA, zaradi česar niso mogli več dobiti potrebnih delov iz ZDA za izdelavo svoje elektronike. Prepoved je družbo ZTE prisilila, da prekine vse večje operacije, trgovanje z njenimi delnicami pa je bilo ustavljeno 17. aprila.

ZDA so dosegle dogovor z kitajsko tehnološko družbo ZTE

Nato so prejšnji teden ZDA dosegle dogovor s kitajskim tehnološkem velikanom za odstranitev prepovedi. Dogovor bo vključeval plačilo kazni družbe v višini 1 milijarde dolarjev in najem od ZDA odobrene ekipe, ki bo preverjala skladnost poslovanja. Poleg tega je morala družb zamenjati tudi svoj celoten upravni odbor.

Družba ZTE, ki ima sedež v mestu Šenžen je drugi največji kitajski proizvajalec telekomunikacijske opreme. Za izdelavo svojih mobilnih naprav pa se nanaša na komponente, ki jih izdelujejo ameriška podjetja.

Na borzi v Šenženu so delnice utrpele 10 odstotni padec vrednosti v zgodnjem trgovanju, kar je najvišji dovoljeni dnevni padec vrednosti delnic na celinski Kitajski. Visoki padci vrednosti v Hongkongu in Šenženu si bili sicer široko pričakovani.

Odločitev o dvigu ameriškega embarga za družbo ZTE je sicer sprožila ostre kritike iz strani ameriških politikov, vključno z nekaterimi republikanci.

Voditelji v ameriškem senatu iz obeh strani politike, naj bi predvidoma ta teden glasovali o spremembi zakona, ki bi lahko blokiral sporazum med Trumpovo administracijo in družbo ZTE.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce