Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad

Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad
October 21
05:57 2021

Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi nepremičninski velikan je pred objavo pomembne novice zahteval zaustavitev trgovanja z njihovimi delnicami.

Poročila tako navajajo, da bo nepremičninska družba Hopson Development odkupila 51 odstotni delež v njihovi enoti za nepremičninske storitve.

Nato je družba Evergrande včeraj sporočila, da je posel v vrednosti 2,6 milijarde dolarjev propadel, ker se družbi nista uspeli dogovoriti o pogojih prodaje.

Cene nafte so začasno nehale naraščati

Kriza v Evergrandu je hkrati sprožila bojazen, da bi potencialni zlom družbe lahko močno vplival na svetovne trge.

Vlagatelje najbolj skrbi več kot 300 milijard dolarjev dolga nepremičninskega velikana. Skupne obveznosti družbe tako namreč predstavljajo kar 2 odstotka celotnega kitajskega bruto domačega proizvoda.

Hopson Development je sicer še eno kitajsko nepremičninsko podjetje, ki mu Evergrande dolguje denar, zato so bili nekateri analitiki prepričani, da gre pri poslu za potencialni način, da se Evergrandu dolg do družbe odpiše.

Pri družbi Hopson so včeraj sporočili, da je bilo dogovarjanje glede posla z Evergrandom prekinjeno 13.oktobra, družba pa sedaj išče druge možnosti za zaščito svojih interesov.

"Nobenega jamstva, da bodo dolgovi poplačani"

Kriza v zvezi z Evergrandom se je začela lani, ko je Peking zaskrbljen zaradi velike zadolženosti v nepremičninskem sektorju, uvedel nova pravila za nadzor nad zadolženostjo velikih nepremičninskih razvijalcev.

Družba je tako naletela na prvi kamen spotike, pri poplačilu obresti za svoje dolgove. Zdaj pa se razmere iz dneva v dan slabšajo. Cena njihovih delnic je padla v prepad, svetovne bonitetne agencije pa so močno znižale ocene za njihove obveznice.

Predsednik in ustanovitelj Evergranda, Hui Ka Jan je dejal, da so pripravili načrt s katerim upajo, da si bodo pri svojih upnikih lahko zagotovili podaljšanje rokov odplačila svojih dolgov in sprejeli tudi "druge alternativne dogovore", s svojimi posojilodajalci.

Kljub temu je dodal, da "ni nobenega jamstva, da bo skupina sposobna izpolniti svoje finančne obveznosti".

V zadnjih tednih močno zadolženi družbi dvakrat ni uspelo odplačati obresti svojim tujim vlagateljem.

Po navedbah raziskovalnega podjetja REDD je bilo družbi odobreno trimesečno podaljšanje roka odplačila enega od svojih dolgov, potem ko se je posojilodajalec strinjal z dodatnim zavarovanjem dolga.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles