Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Delnice Facebooka so po objavi slabih obetov zgrmele v prepad

Delnice Facebooka so po objavi slabih obetov zgrmele v prepad
July 26
07:41 2018

Delnice Facebooka, so v sredo izgubile več kot 20 odstotkov vrednosti, potem ko prihodki in rast števila uporabnikov socialnega omrežja niso dosegli pričakovanj vlagateljev. Podjetje, ki se sooča z povratno reakcijo zaradi svojega ravnanja z lažnimi novicami in kršenjem zasebnosti, je dejala, da je bilo ob koncu junija na omrežju mesečno aktivnih 2,23 milijarde uporabnikov.

To predstavlja 11 odstotno rast glede na enako lansko obdobje in najnižjo zabeleženo rast v zadnjih dveh letih. Poleg tega je podjetje vlagatelje opozorilo, da bo rast porabe v letu 2019 presegla rast prihodkov, kar bi lahko zmanjšalo dobičke družbe.

Po Facebooku želi ameriški kongres glede uporabe zasebnih podatkov preiskati tudi Google in Apple

Facebook je dejal, da je upočasnitev prihodkov pričakovana, saj so ljudje izkoristili nove možnosti za omejitev oglaševanja, rast uporabnikov pa so gnali manj dobičkonosni tuji trgi. Družba hkrati načrtuje porabo na milijarde dolarjev za izboljšanje načina na katerega nadzoruje svoje vsebine, sledi oglaševalcem in upravlja z podatki uporabnikov, to pa so področja kjer so se soočili z nadzorom regulativnih organov.

Podjetje, ki ima v lasti tudi aplikaciji Instagram in WhatsApp, veliko vlaga tudi v nove funkcije, kot so virtualna realnost in video vsebine.

Delnice družbe so po koncu uradnih trgovalnih ur na borzi v New Yorku izgubile približno 12 odstotkov vrednosti, padci pa so še narasli potem, ko je družba začrtala svoje načrte za porabo.

Glavni strateški uradnik pri družbi GBH Insights, Daniel Ives je dejal, da se napoved podjetja bere kot "nočna mora". "Družba je za drugo polovico letošnjega leta in leto 2019 podala zelo razočarajoče napovedi, to pa bo kratkoročno zelo vplivalo na vrednost njihovih delnic," je dejal.

Facebook je v četrtletju ustvaril dobiček v višini 5,1 milijarde dolarjev, kar je bilo 31 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Prihodki družbe so dosegli 13,2 milijarde dolarjev, kar predstavlja 42 odstotno rast na letni ravni, vseeno pa so se odhodki družbe na letni ravni povečali za 50 odstotkov in dosegajo 7,4 milijarde dolarjev.

Rast števila uporabnikov v ZDA in Kanadi, ki sta ključna trga za družbo, zaradi visokih cen oglasov, se je ustavila. Na drugi strani se je število uporabnikov v EU zaradi uvedbe strožjih predpisov o zasebnosti zmanjšalo.

Daniel Ives je dejal, da bi bi morala priljubljenost Instagrama Facebooku pomagati pri omilitvi izzivov, s katerimi se sooča socialno omrežje.

V februarju je raziskovalna družba eMarketer ocenila, da bi se lahko letos število uporabnikov Facebooka mlajših od 25 let zmanjšalo za približno 2 milijona. Vseeno so dodali, da bi lahko Instagram, ki je v lasti Facebooka letos dodal 1,6 milijona novih uporabnikov v tej starostni skupini.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles