Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delnice Levis Straussa so bile ob vrnitvi na borzo razgrabljene

Delnice Levis Straussa so bile ob vrnitvi na borzo razgrabljene
March 22
07:44 2019

Delnice družbe Levi Strauss so bile razgrabljene, kot so običajno njihove kavbojke iz prodajnih polic, potem ko se je podjetje znova vrnilo na borzo. Cena delnic je med prvo javno ponudbo na Wall Streetu nemudoma zrasla in dan zaključila 31,8 odstotka višje, s čimer je tržna kapitalizacija podjetja dosegla 8,7 milijarde dolarjev.

Podjetje z 166-letno zgodovino, ki je zlato jamo odkrilo z patentirano uporabo zakovic v oblačilih, trenutno obvladuje približno 5 odstotkov svetovnega trga jeansa.

Nekaj denarja, ki so ga zbrali iz splavitve delnic, bodo uporabili za razširitev oblačilnega programa in širitev prodajne mreže v več držav sveta.

"Prva javna ponudba ni naša ciljna črta, temveč predstavlja naš nov začetek," je za medije dejal izvršni direktor Chip Bergh. "Ne počutim se kot, da je moje delo končano. Sem sem prišel, da bi obrnil poslovanje družbe, da bi spet dvignil blagovno znamko Levi's na to kar je bila v mojem otroštvu, kot se ga spominjam. Pred nami je tako še veliko dela," je dejal.

Trgovinska vojna: Pogovori med ZDA in Kitajsko se bodo nadaljevala prihodnji teden

Splavitev prihaja v času, ko modni strokovnjaki trdijo, da je popularnost denim izdelkov med potrošniki spet v vzponu, k čemur najbolj prispeva ponovna obuditev modnih slogov iz devetdesetih let prejšnjega stoletja.

"Denim je ko gre za ulična in modna oblačila še naprej prevladujoč oblačilni material, zato ne pričakujemo, da bo kmalu prišlo do kakšnih radikalnih sprememb," je dejal analitik iz verige trgovin Edited. "Zato je sedaj pravi čas, da Levi's izkoristi ta zagon."

Levi je prvič na borzi začel kotirati v letu 1971. Po 14 letih družbo nato privatizirala družina Haas, potomka ustanovitelja družbe Levija Straussa, za kar so odšteli 1,6 milijarde dolarjev. To je družbo močno zadolžilo, kar je po besedah Bergha za dolgo obdobje obtežilo poslovanje družbe.

Delnice med prvo javno splavitvijo so bile ocenjene na 17 dolarjev, kar je bilo višje od pričakovanj, nato pa je cena zaradi visokega povpraševanja narasla na 22,5 dolarja.

"Podjetje in zavarovalci so ciljali na razumno vrednotenje in so resničnim vlagateljem prepustili narekovanje cen," je povedal analitik Jeff Zell iz družbe IPO Boutique.

Družina Haas bo sicer obdržala 80 odstotkov glasovalnih pravic v javni družbi.

Ustanovitelj družbe Levi Strauss se je leta 1853 zaradi zlate mrzlice preselil v San Francisco, kjer je odprl trgovino za suho blago. V letu 1873 je skupaj s poslovnim partnerjem prejel patent za uporabo zakovic, da bi svoja oblačila naredil bolj odporna.

Analitiki so dejali, da uspeh splavitve pomeni dobro novico, za druge prve javne ponudbe letos, ki vključujejo družbe Lyft, Uber, Pinterest, Airbnb in Slack.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce