Finančni trgi

Prispevki

Delnice Mitsubishija so po poročanju o odškodninah pridobile na vrednosti

Delnice Mitsubishija so po poročanju o odškodninah pridobile na vrednosti
May 10
07:25 2016

Delnice avtomobilskega proizvajalca Mitsubishi Motors, so danes po poročanju medijev, da bo družba poplačala svoje stranke potem, ko so priznali ponarejanje podatkov o porabi goriva, pridobile na vrednosti.

Družba v težavah je tako zabeležila 3,6 odstotno rast svojih delnic. Delnice družbe so sicer od začetka škandala izgubile več kot 50 odstotkov vrednosti.

Pri Mitsubishiju so priznali, da o porabi svojih vozil goljufajo že vse od leta 1991

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je sicer pridobil 0,5 odstotka in trgovalni dan zaključil pri vrednosti 16.299,54 točke.

Delnice družbe Takata so izgubile nadaljnjih 8,2 odstotka vrednosti, saj so mediji namignili, da bi lahko bilo odpoklicanih še dodatnih sedem milijonov neustreznih varnostnih blazin, ki jih je dobavilo podjetje. V ponedeljek so pri Takati hkrati sporočili, da pričakujejo zaradi naraščajočih stroškov globalnega odpoklica zračnih blazin, v finančnem letu, ki se je zaključilo konec marca, izgubo namesto dobička.

Kitajska inflacija

Na Kitajskem so trgi reagirali na najnovejše podatke o inflaciji, ki so pokazali, da se je inflacija v aprilu glede na enako lansko obdobje povišala v stalnem tempu. Indeks cen življenjskih potrebščin je tako na letni ravni dosegel 2,3 odstotno rast.

Glavni borzni indeks na borzi v Šanghaju je anes posloval brez sprememb, medtem ko je glavni indeks na borzi v Hong Kongu, Hang Seng izgubil 0,4 odstotka vrednosti.

Zatišje je bilo tudi v Avstraiji in v Južni Koreji, kjer sta glavna borzna indeksa ohranila včerajšnji vrednosti.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles