Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delnice nadaljujejo z rastjo, ECB dvignila vrednost evru

Delnice nadaljujejo z rastjo, ECB dvignila vrednost evru
January 12
07:56 2018

Azijske delnice so danes pridobile na vrednosti, podprte z optimizmom zaradi dobrih prihodkov v ZDA in višjih cen nafte, medtem ko je evro pridobil na vrednosti, saj je Evropska centralna banka namignila na konec velikih spodbud za gospodarstvo. Najširši azijski borzni indeks družbe MSCI, je zrasel za 0,6 odstotka, potem ko je dve zaporedni seji izgubljal na vrednosti. Na drugi strani se je vrednost glavnega japonskega borznega indeksa Nikkei znižala (-0,2%), še tretjo trgovalno sejo zapored.

Kitajski podatki o trgovini so razkrili hitro rast izvoza in uvoza v lanskem letu, kar poudarja lep razvoj svetovnega gospodarstva, kljub temu, da je hitrost rasti v decembru po izjemni rasti v novembru, naletela na manjšo oviro.

Korejci so se spustili v boj proti virtualnim valutam

Trije glavni borzni indeksi na Wall Streetu so včeraj dosegli nove rekordne vrednosti, saj se pričakuje, da bodo podjetja, ki kotirajo na indeksu S&P 500, svoje prihodke v zadnjem četrtletju povišale za 11,8 odstotka.

Najbolj so včeraj zrasle delnice energetskih družb, saj se so se cene nafte povišale na najvišje nivoje v zadnjih treh letih, medtem ko so na obresti občutljivi sektorji, kot so javne službe in nepremičninski, poslovali slabše od pričakovanj.

Donosi na ameriške državne obveznice so padli potem, ko je Kitajska izpodbijala medijski poročilo, da so njeni vladni uradniki priporočali naj država upočasni ali ustavi nakupe ameriških obveznic. Kitajski valutni regulator je poročilo zavrnil, vseeno pa so dodali, da zaradi zaščite vrednosti svojih deviznih rezerv razširjajo območje naložb.

Na drugi strani so se donosi na nemške 10 letne državne obveznice povišali na 0,532 odstotka, kar je najvišji nivo v zadnjih 5 mesecih, potem ko so poročila iz decemberskega srečanja ECB pokazala, da pri banki načrtujejo ponovno preučitev svoje komunkacijske drže v začetku leta.

ECB se je zavezala, da bo svoj program odkupa obveznic nadaljevala vsaj do septembra, medtem ko naj bi prihodnje leto začeli tudi z zviševanjem obrestih mer.

"Glede na to, da se ECB na dogajanje odziva zelo postopoma, še naprej menimo, da se bo program spodbud zaključil v zadnjem četrtletju letošnjega leta, medtem ko prvo zvišanje obrestnih mer pričakujemo za junij leta 2019, vseeno pa se je verjetnost za hitrejšo normalizacijo sedaj logično povečala," je dejal Anatoli Annekov iz banke Societe Generale.

Evro je prek noči v primerjavi z dolarjem pridobil na vrednosti in dosegel nivo 1,2048 dolarja za evro, kar je blizu trimesečnega viška.

Cene nafte so se po veliki rasti doseženi v preteklih dneh, danes umirile, vseeno pa so zaradi zaostrovanja tržnih razmer v ZDA, še naprej blizu triletnih viškov. Nafta znamke Brent je tako danes izgubila 0,2 odstotka vrednosti in dosegla ceno 69,13 dolarja za sod, medtem ko je bilo moč sod lahke ameriške nafte kupiti po ceni 63,42 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce