Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delnice navzdol, zlato prek meje 2000 dolarjev za unčo

Delnice navzdol, zlato prek meje 2000 dolarjev za unčo
August 05
05:55 2020

Zlato je v sredo doseglo nove rekordne vrednosti, kar je bila posledica šibkejšega dolarja in padajočih donosnosti obveznic. Na drugi strani se je vrednost večine delnic znižala, saj so vlagatelji plačevali ceno vse večjih stroškov pandemije kitajskega korona virusa.

Tvegana sredstva, kot so lastniški vrednosti papirji, so v zadnjih mesecih močno pridobili na vrednosti zaradi velikih spodbujevalnih ukrepov centralnih bank in vlad, a hkrati je na vrednosti pridobilo tudi zlato, kar je posledica vse večje negotovosti glede dolgoročnih posledic svetovne zdravstvene krize.

Zlato je v sredo doseglo rekordno visoko ceno 2030,72 dolarja za unčo, kar je bila posledica rekordno nizkih donosov obveznic. Cena zlata je v letošnjem letu narasla že za 33 odstotkov.

Vlagatelji medtem računajo, da bodo v ZDA še povečali porabo, saj je Bela hiša sporočila, da bodo delali brez počitka, da do konca tedna sprejmejo nov dogovor o finančni pomoči za gospodarstvo.

Boeing 737 Max stopničko bližnje ponovnemu začetku letenja

Hkrati so trgi upoštevali tudi pripombe predsednika zvezne rezerve v San Franciscu, ki je dejal, da bo potrebovalo ameriško gospodarstvo večjo podporo, kot je bilo sprva predvideno, to pa je znižalo donose dolgoročnih državnih obveznic.

V sredo je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske po včerajšnji dosegi najvišje vrednosti v zadnjega pol leta, posloval brez sprememb. Japonski borzni indeks Nikkei je upadel za 0,86 odstotka, medtem ko je glavni indeks avstralskih delnic upadel za 1 odstotek. Kitajske delnice so upadel za 0,8 odstotka, a so še vedno blizu najvišjih nivojev v zadnjih petih letih.

Na drugi strani se je južnokorejski indeks Kospi uprl trendu in dosegel najvišji nivo po oktobru leta 2018.

Na Wall Street je indeks Dow Jones včeraj pridobil 0,6 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je zrasel za 0,4 odstotka, medtem ko je za enak odstotke narasel tudi indeks Nasdaq.

"Pomembno povečanje možnosti" za dodatne spodbude denarne politike iz strani Ameriške centralne banke, je ključni dejavnik pri rasti vrednostnih papirjev, čeprav so rast obrzdale visoke ocenjene vrednosti delnic, so zapisali analitiki pri banki Mizuho.

Dolar se je znašel pod pritiskom zardi česar je japonski jen v primerjavi z njim narasel na nivo 105,66 jena za dolar. Vse to je posledica pesimističnega pogleda na ameriško gospodarsko okrevanje, kar je realne donose obveznic pognalo v realno še globlje negativno območje in nominalne donose blizu rekordno najnižjih ravni.

Avstralski dolar, ki je občutljiv na tveganje je letos v primerjavi z ameriškim dolarjem pridobil že več kot 2 odstotka vrednosti, medtem ko je evro proti dolarju letos pridobil že več kot 5 odstotkov.

Vlagatelji trenutno pričakujejo video konferenco napovedano za 15. avgust na kateri bodo visoki uradniki ZDA in Kitajske pregledali trgovinski dogovor in verjetno izjasnili svoje medsebojne pritožbe. Kitajski predstavnik v ZDA je sicer v torek dejal, da si Peking ne želi dodatnega stopnjevanja napetosti.

Pri surovinah so se cene nafte danes nekoliko znižale. Tako se je nafta znamke Brent pocenila za 8 centov na 44,35 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 41,59 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce