Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Delnice ob rasti donosnosti obveznic močno navzdol

Delnice ob rasti donosnosti obveznic močno navzdol
February 26
07:30 2021

Azijske delnice so v petek izgubile največ vrednosti v zadnjih devetih mesecih, saj so se močno povišali donosi na svetovne obveznice, kar je vlagatelje prestrašilo, da bi lahko velike izgube povzročile razprodajo drugih sredstev, ki so se trenutno znašla pod pritiskom.

Kot znamenje turobnega razpoloženja na trgih, so terminske pogodbe za evropske in ameriške delniške indekse danes globoko v rdečem območju. Terminske pogodbe za indeks Eurostoxx 50 so tako izgubile 1,7 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za indeksa DAX in FTSE izgubile 1,3 odstotka vrednosti.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske, je danes izgubil 3 odstotke vrednosti in upadel na najnižje nivoje v zadnjem mesecu, pri čemer so bile dnevne izgube najvišje po maju lani.

V tem tednu je indeks izgubil že več kot 5 odstotkov vrednosti, kar je najslabši tedenski rezultata indeksa po marcu lani, ko je pandemija kitajskega virusa sprožila veliko razprodajo, zaradi strahu pred svetovno recesijo.

Avstralija se ne uklanja pritiskom Facebooka, novinarska zakonodaja bo sprejeta brez sprememb

Petkovo znižanje je sicer sprožila rast donosnosti obveznic. Zaradi obsega razprodaje je avstralska centralna banka začela z presenetljivo operacijo odkupa obveznic, s čimer so poizkušali zaustaviti krvavitev.

Donosnost 10 letnih ameriških državnih obveznic se je iz enoletnih viškov pri 1,614 odstotka znižala na 1,538 odstotka, kar pa je bilo še vedno 40 bazičnih točk več kot ob začetku tega meseca in predstavlja najvišjo mesečno rast po letu 2016.

Trgi so se sicer skušali zavarovati pred tveganje zgodnejšega dviga obrestnih mer ameriške centralne banke, kljub temu, da je vodstvo banke ta teden obljubilo, da takšnih potez dolgoročno ne nameravajo izvajati.

Japonski borzni indeks Nikkei je danes izgubil kar 3,7 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni kitajski borzni indeks CSI 300 izgubil 2,5 odstotka vrednosti.

Nastajajoča znamenja stresa

Prek noči je ameriški delniški indeks Dow Jones upadel za 1,75 odstotka, medtem ko je glavni indeks S&P 500 upadel za 2,45 odstotka. Najslabše jo je odnesel tehnološki indeks Nasdaq katerega vrednost se je zmanjšala za kar 3,52 odstotka, kar je bil največji dnevni padec v zadnjih štirih mesecih.

Med največjimi izgubarji so bila tehnološka podjetja Apple, Tesla, Amazon, Nvidia in Microsoft.

Vse to je povečalo pomen ameriških podatkov o osebni potrošnji, ki bodo objavljeni kasneje danes in vključujejo tudi enega od najpomembnejših merilnikov inflacije ameriške centralne banke.

Osnovna inflacija naj bi se sicer po pričakovanjih znižala na 1,4 odstotka, kar bi lahko pomagalo omejiti paniko na trgih, vseeno pa bi vsakršno presenečenje še pospešilo razprodajo obveznic.

Porast donosnosti obveznic je povzročil tudi pretrese na trgih v razvoju, ki so se bali, da bodo boljši donosi v ZDA odtegnili naložbena sredstva.

Vse tržne valute, ki so naklonjene k trgovanju z vzvodom, vključno z brazilskim realom, turško liro in južnoafriškim random, so danes vse močno trpele. To je pomagalo dvigniti indeks dolarja nad nivo 90,3 točke. Evro je proti dolarju malenkost izgubil na vrednosti in dosega nivo 1,2152 dolarja, medtem ko je japonski jen dosegal nivo 106,42 jena za dolar.

Skok donosnosti obveznic je oslabil zlato, ki je upadlo na nivo 1760,8 dolarja za unčo, kar je precej manj od viška ta teden pri 1815 dolarjih za unčo.

Kljub temu imajo analitiki glede zlata bikovske poglede. "Trenutno pričakujemo, da bo inflacija v ZDA letos dosegla 2,5 odstotka. V kombinaciji z nadaljnjim upadanjem vrednosti dolarja, lahko pričakujemo, da bo vrednost zlata v drugi polovici leta presegla mejo 2000 dolarjev za unčo."

Cene nafte so se zaradi rasti vrednosti dolarja in večje ponudbe znižale. Cena nafte znamke Brent se je tako znižala za 67 centov na 66,21 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 62,86 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles