Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delnice ob upanju na napredek trgovinskih pogajanj danes z pozitivno rastjo

Delnice ob upanju na napredek trgovinskih pogajanj danes z pozitivno rastjo
October 01
07:07 2019

Azijske delnice so v torek malenkost pridobile na vrednosti, saj so se nekateri vlagatelji oklepali upanja, da bo zadnje letošnje četrtletje prineslo napredek pri reševanju trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA, ki je vplivala na upočasnitev svetovnega gospodarstva.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je pridobil 0,74 odstotka vrednosti, medtem ko je najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije zrasel za 0,24 odstotka. Kitajski trgi bodo od danes naprej zaprti za cel teden, zaradi velikih praznovanj ob 70 letnici ustanovitve komunistične ljudske republike.

Japonska je prometni davek iz 8% povišala na 10%

Terminske pogodbe za ameriške delniške indeks so danes pridobile 0,35 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni ameriški borzni indeks S&P 500 včeraj zrasel za 0,5 odstotka. Včerajšnjo rast so poganjali dobički tehnološkega sektorja, medtem ko je vrednost ameriških delnic kitajskih družb, po velikih padcih nekoliko okrevala. V tretjem četrtletju je indeks S&P 500 sicer zrasel za 1,21 odstotka.

Evropski referenčni borzni indeks je v četrtletju pridobil 2,15 odstotka vrednosti in končal pri najvišjem nivoju v zadnjih 16 mesecih, kar je v veliki meri posledica šibkosti evra.

Trgovski svetovalec Bele hiše Peter Navarro je medtem zavrnil poročila, da Trumpova administracija načrtuje črtanje kitajskih družb iz kotiranja na ameriških borzah, kot "lažne novice", kar je kratkoročnim igralcem ponudilo priložnost za nakup tveganih finančnih sredstev.

Kitajska in ZDA bosta prihodnji teden v Washingtonu nadaljevali z trgovinskimi pogovori na visoki ravni. Čeprav se je spor glede trgovine in tehnologije med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma še stopnjeval, pa nekateri vlagatelji ohranjajo upanje, da bo prišlo med velesilama do kompromisa.

Na valutnem trgu je evro povečal padec vrednosti zaradi zaskrbljenosti o počasni gospodarski rasti v valutnem bloku. Z evrom se je tako trgovalo pri ceni 1,0888 dolarja, kar je blizu najnižjih nivojev v zadnjih dveh letih in pol.

Jen je proti dolarju upadel na nivo 108,24 jena za dolar, kar je blizu najnižjih nivojev v zadnjem mesecu. Japonska valuta ni pokazala nobene reakcije na raziskavo Japonske centralne banke, ki je pokazala, da se je poslovno zaupanje velikih proizvajalcev v zadnjem trimesečju poslabšalo na najnižjo raven v zadnjih šestih letih.

Medtem je cena zlata pri nivoju 1468,5 dolarja za unčo, upadla na najnižje nivoje v zadnjih dveh mesecih, kar je posledica robustne vrednosti dolarja.

Cene nafte so med zgodnjim azijskim trgovanjem okrevale , potem ko se je proizvodnja največjih svetovnih proizvajalcev nafte v zadnjem trimesečju znižala , kljub temu pa so pomisleki glede povpraševanje še naprej omejevali rast cen. Lahka ameriška nafta je danes pridobila 0,39 odstotka vrednosti in jo je bilo moč kupiti po ceni 54,28 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce