Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delnice so po predlogu predsednika Trumpa za razširitev dajatev na kitajski uvoz izgubile na vrednosti

Delnice so po predlogu predsednika Trumpa za razširitev dajatev na kitajski uvoz izgubile na vrednosti
April 06
07:12 2018

Delniški tečaji so v petek padali, saj je ameriški predsednik Donald Trump včeraj predlagal razširitev uvoznih dajatev na kitajske izdelke, kar je poslabšalo trgovinske napetosti, predenj bodo danes znani podatki o novoustvarjenih delovnih mestih v ZDA.

Trump je tako včeraj dejal, da je ameriškim trgovinskim uradnikom naročil, naj razmislijo o uvedbi 100 milijard dolarjev vrednih uvoznih dajatev na kitajske izdelke, kar je prililo dodatnega goriva na trgovinski spor med dvema svetovnima velesilama.

ZDA v februarju z rekordnim mesečnim trgovinskim primanjkljajem

Iz kitajskega ministrstva za trgovino so dejali, da bodo sprejeli nove obsežne ukrepe za zaščito interesov države, če bi ZDA vztrajale pri svojem protekcionističnem vedenju.

Azijske delnice so v začetku današnjega trgovanja izgubljale na vrednosti, a so je nato prišlo do pomiritve po uspešnem poslovanju na Wall Streetu prek noči.

Najširši azijski borzni indeks družbe MSCI je tako danes izgubil 0,15 odstotka vrednosti. Na drugi strani so avstralske delnice so dosegle 0,1 odstotno rast. Glavni Južnokorejski borzni indeks Kospi je izgubil 0,6 odstotka vrednosti. Nikkei 225 je upadel za 0,1 odstotka medtem ko je hongkonški Hang Seng zrasel za 0,5 odstotka.

Indeksa Dow Jones in S&P 500 sta včeraj rasla tretji dan zapored, saj so se vlagatelji namesto na trgovinski spor med ZDA in Kitajsko osredotočali na prihajajoča poročilo o zaslužkih družb.

Kasneje danes bo objavljeno tudi poročilo o novoustvarjenih delovnih mestih v ZDA za marec, ki bi lahko določilo tempo prihodnjih zvišanj obrestnim mer iz strani FED-a in smeri gibanja dolarja. Analitiki pričakujejo, da se bo rast zaposlovanja iz 313,000 v zadnjem mesecu znižala na 193,000 oseb.

Hkrati pričakujejo, da se bo povprečna urna plača v zadnjem mesecu povišala za 0,2 odstotka, potem ko je rast v februarju znašala 0,1 odstotka. Ta dvig bi letno povečanje povprečnih urnih zaslužkov povišal na 2,7 odstotka.

Cene nafte so se po novih predlogih uvoznih dajatev predsednika Trumpa znižale.

Z ameriško lahko nafto se je tako trgovalo pri ceni 63,12 dolarja za sod, medtem ko je cena nafte znamke Brent upadla za 0,6 odstotka na 67,93 dolarja na sod. Cene nafte so se sicer včeraj povišale, k čemur je najbolj pripomogla višja cena delnic in nepričakovano povišanje cen nafte v Saudski Arabiji.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce