Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delnice rudarskega velikana Glencore so zaradi preiskave o pranju denarja zgrmele v prepad

Delnice rudarskega velikana Glencore so zaradi preiskave o pranju denarja zgrmele v prepad
July 04
06:27 2018

Delnice rudarskega velikana Glencore, so po odredbi ameriških oblasti, da naj predajo dokumente povezne s preiskavo o pranju denarja, izgubile kar do 12 odstotkov vrednosti. Sodni poziv ameriškega ministrstva za pravosodje je povezan s spoštovanjem zakona o tujih korupcijskih praksah in zakonom o pranju denarja.

Preiskava se nanaša na poslovne dogovore v Nigeriji, Demokratični republiki Kongo in Venezueli, od leta 2007 naprej. Pri Glencoru so potrdili, da so prejeli sodni poziv, ki ga sedaj pregledujejo.

HTC bo odpustil četrtino svoje globalne delovne sile

"Trgi so se znatno odzvali," je dejala investicijska banka Credit Suisse. "Na tej stopnji bi poudarili, da gre za preprosto zahtevo za dokumente, ne pa napoved uradne preiskave. Z našega vidika, čeprav gre za očiten dejavnik tveganja, pa poudarjamo, da so te vrste zahtev bolj pogoste, kot bi lahko nakazoval agresiven padec vrednosti delnic Glencora."

Družba Glencore rudari in trguje s surovinami in je eno od največji podjetij na svetu v tej industrijski panogi.

Družba je v maju izrazila pričakovanja, da bodo dosegli letne dobičke v vrednosti med 2,2 in 3,2 milijarde dolarjev, potem ko je njihova proizvodnja v prvem četrtletju v skladu z napovedmi.

Vseeno je družba v začetku tega desetletja, skupaj z preostalo rudarsko dejavnostjo šla skozi zelo težko obdobje.

V septembru leta 2015 so njihove delnice močno izgubile na vrednosti po poročilu analitikov pri družbi Investec, ki so dejali, da bi lahko bila njihova kapitalska vrednost "izgubljena", na kar so se pri Glencoru odzvali z trditvijo, da so "operativno in finančno trdni".

Ko je družba v letu 2011 začela kotirati na borzi v Londonu je vrednost njihovih delnic dosegala 530 penijev, sedaj pa je vrednost delnice padla na samo 307 penijev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles