Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Delnice so se odbile od najnižjih nivojev v zadnjih treh emsecih

Delnice so se odbile od najnižjih nivojev v zadnjih treh emsecih
March 26
06:08 2021

Azijske delnice so se v petek odbile od najnižjih nivojev v zadnjih treh mesecih, kar je posledica včerajšnje pozne rasti ameriških delniških indeksov, saj je optimizem glede okrevanja največjega gospodarstva na svetu zasenčil vse bolj naraščajoče napetosti med Kitajsko in Zahodom.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic je danes pridobil 0,37 odstotka vrednosti, pri čemer je glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite pridobil 0,78 odstotka vrednosti in prekinil tridnevni niz izgub.

"Nedavni padec vrednosti kitajskih delnic je bil zaskrbljujoč, vendar se dejstvo, da kitajsko gospodarstvo okreva ne spreminja," je dejal Jasutada Suzuki iz banke Sumimoto Mitsui.

Azijske delnice najnižje v zadnjih dveh tednih

V četrtek so kitajske delnice upadle na najnižje ravni v zadnjih treh mesecih. Evropska unija se je namreč ta teden pridružila Washingtonu pri uvedbi sankcij proti uradnikom v kitajski provinci Šinjang, zaradi grobega kršenja človekovih pravic, to pa je sprožilo povračilne ukrepe iz strani Kitajske.

"Vse dosedanje sankcije so bile v glavnem simbolične oblike in ne bodo imele velikega gospodarskega učinka. Vseeno pa kitajsko-ameriški spopad vpliva na razpoloženje na trgu. Preteklo bi lahko še veliko časa predenj bo dosežen kakršen koli kompromis," je dodal Suzuki.

Glavni japonski indeks Nikkei je danes pridobil 0,89 odstotka vrednosti, pri čemer so za rast poskrbele ciklične cenene delnice, ki jih je prizadela pandemija kitajske kuge.

Na Wall Streetu je indeks Dow Jones včeraj zabeležil 0,62 odstotno rast, indeks S&P 500 je pridobil 0,52 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil zgolj 0,12 odstotka vrednosti.

Analitiki so dejali, da je trgovanje spodbudil rebalans investicijskih portfeljev ob koncu četrtletja iz strani institucionalnih vlagateljev, namesto pretoka informacij, čeprav so ugotovili, da so naslovnice prek noči v glavnem podpirale delnice.

Podatki ameriškega ministrstva za delo so pokazali, da se je obseg novih zahtevkov za primer brezposelnosti prejšnji teden znižal na najnižjo raven v zadnjem letu, kar je znamenje, da je ameriško gospodarstvo na robu močnejše rasti, saj se stanje na področju javnega zdravja izboljšuje.

"Cepljenja v Evropi zaostajajo za načrti. Glede na ZDA se bo odprtje gospodarstva verjetno zavleklo, saj so bile nekatere države spet prisiljene uvesti blokade," je dejal Soičiro Matsumoto iz banke Credit Suisse v Tokiju.

To je pritiskalo na evro, ki je proti dolarju upadel na nivo 1,178 dolarja, kar je najnižji nivo cene po novembru lani.

Na surovinskih trgih si je nafta nekoliko opomogla od včerajšnje štiri odstotne izgube vrednosti, vseeno pa bodo cene padle še tretji teden zapored, kar je posledica skrbi glede nadaljnjega zmanjševanja povpraševanja.

Poleg Evrope, se tudi glavni gospodarstva držav v razvoju, kot je Brazilija spopadajo s ponovnim zagonom okužb s kitajsko kugo.

Trgi so kljub temu še vedno našli nekaj podpore zaradi zaskrbljenosti glede motenj v oskrbi, saj bi lahko nasedla kontejnerska ladja v Sueškem prekop za eč tednov blokirala vitalno ladijsko transportno linijo.

Cena nafte znamke Brent se je povišala za 0,79 odstotka na 62,44 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 59,14 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles