Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Delnice Snapa po objavi slabih rezultatov spet zgrmele v prepad

Delnice Snapa po objavi slabih rezultatov spet zgrmele v prepad
August 11
06:49 2017

Delnice družbe Snap so včeraj izgubile 14 odstotkov vrednosti, potem ko je socialno omrežje poročalo, da so imeli v zadnjem četrtletju več kot 340 milijonov evrov izgube in manj uporabnikov od pričakovanj.

Padec cen delnic je tako podaljšal trend upadanja vrednosti delnic, ki se je začel skoraj takoj po začetku trgovanja z delnicami družbe to pomlad. Družba je sicer poročala o 173 milijonov dnevnih uporabnikov omrežja, kar je 4 odstotke več kot v prejšnjem četrtletju. Toda družba se sooča z ostro konkurenco iz strani Facebooka, ki uporabnikom ponuja podobne funkcije.

"Dolgoročni uspeh"

Delnice Snapa, ki so se ob splavitvi v marcu prodajale po začetni ceni 17 dolarjev so sedaj vredne že manj kot 14 dolarjev. Včeraj je izvršni direktor družbe Evan Spiegel obljubil, da on in soustanovitelj družbe Robert Murphy, ne bosta prodala nobene od svojih delnic to leto, kar naj bi bilo znamenje zaupanja v prihodnost podjetja.

Toshiba je končno dostavila pričakovano poročilo o poslovnih rezultatih

Delnice so bile v času splavitve sicer vredne na milijarde evrov. "Globoko verjamem v dolgoročni uspeh Snapa," je povedal analitikom, potem ko so bili objavljeni poslovni rezultati družbe.

Snap si je svoje ime ustvaril kot aplikacija namenjena pošiljanju sporočil, katerih besedila nato kmalu izginejo. Sedaj pa ponujajo tudi video zgodbe, zemljevide in druge funkcije. Pri družbi pravijo, da si prizadevajo privabiti oglaševalce z nizkimi cenami in dokazi, da njihovi oglasi delujejo - za kar upajo, da jih bo ločilo od njihovih tekmecev.

"Ustvarjanje napredka"

Prihodki družbe v treh mesecih do konca junija so dosegli 155 milijonov evrov, kar je več kot dvakrat toliko kot v enakem lanskem obdobju. A na drugi strani so se stroški družbe povišali še hitreje in v zadnjem četrtletju dosegli 537 milijonov evrov, kar vključuje stroške povezane z nadomestili na podlagi delnic.

Uporabniška baza Snapa se je na letni ravni povečala za več kot 20 odstotkov. Vseeno pa je družba v zadnjem četrtletju dodala samo 7 milijonov novih uporabnikov, medtem ko je rast uporabnikov v prvem četrtletju dosegla 8 milijonov.

Delnice družbe so po objavi rezultatov izgubile več kot 14 odstotkov vrednosti. Izvršni direktor Spiegel je sicer dejal, da je družba "naredila velik napredek". Ocenil je, da vsak dan snapchat uporablja že četrtina vseh lastnikov pametnih telefonov v ZDA, veliki Britaniji in Franciji. Tipični uporabniki pa na strani dnevno porabijo več kot 30 minut časa.

Težke splavitve

Snap pa ni edino mlado podjetje, ki se srečuje s težavami po splavitvi svojih delnic na borzi medtem ko se sooča z enim od tehnoloških velikanov.

Družba, ki se ukvarja z izdelavo predpripravljenih obrokov Blue Apron, ki je postala javna družba v juniju je prav tako že izgubila večino svoje vrednosti. Analitiki pravijo, da je Amazonov načrt za nakup družbe Whole Foods, skupaj z njihovo močno dostavno službo, zmanjšal njihove možnosti za uspeh.

V četrtek so tako družba Blue Apron v svojem prvem četrtletnem poročilu o zaslužkih po splavitvi delnic poročala, o nekaj več kot 200 milijonov evrov prihodkov in izgubi v višini 27 milijonov evrov.

Delnice družbe so tako izgubile več kot 17 odstotkov vrednosti in so vredne samo še 5,14 dolarja, ob splavitvi pa so imele delnice ceno 10 dolarjev.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles