Finančni trgi

Prispevki

Delnice Snapa potopljene

Delnice Snapa potopljene
May 11
05:48 2017

Delnice lastnika aplikacije Snapchat, so po objavi slabega poročila o rasti v prvem letošnjem četrtletju, krepko izgubile na vrednosti. V svojem prvem poročilu o rezultatih po splavitvi delnic na borzi v New Yorku, družba Snap sporočila, da se je število dnevno aktivnih uporabnikov v primerjavi z prejšnjim trimesečjem povečalo za samo 5 odstotkov, na 166 milijonov.

To je bilo 2 milijona uporabnikov manj od pričakovanj, vendar vseeno 36 odstotkov več, kot v enakem lanskem obdobju. Novica je med trgovanjem, ki je sledilo poslala vrednost delnic navzdol za več kot 20 odstotkov.

Prilagojena izguba družbe je dosegla 188,2 milijona dolarjev, kar je bilo 10 milijonov dolarjev več od pričakovanj analitikov. Na drugi strani je neto izguba narasla na 2,2 milijarde dolarjev, zaradi stroškov povezanih z splavitvijo delnic v začetku letošnjega leta.

Uber v novi kazenski preiskavi

Prihodki družbe so v četrtletju zrasli za 286 odstotkov na 150 milijonov dolarjev, kar pa je bilo vseeno 9 milijonov dolarjev manj od pričakovanj.

Soustanovitelj in izvršni direktor družbe, Evan Spiegel je dejal, da so opravili veliko dela na izboljšanju učinkovitosti in promoviranju Android aplikacije, ki bi lahko družbi ponudi več možnosti za rast kot Applov iOS.

"Še vedno nas čaka veliko dela, vseeno pa smo navdušeni nad količino napredka, ki smo ga uspeli narediti v tako kratkem času," je dejal. Na vprašanje ali se boji, da bo družbo uničil Facebook, je Spiegel odgovoril: "Moraš se sprijazniti z dejstvom, da te bodo ljudje kopirali če narediš odličen izdelek. Samo zato ker ima Yahoo svoj spletni iskalnik, še ne pomeni da so Google."

Mnogi analitiki ostajajo skeptični glede dolgoročnih obetov za družbo Snap. Ross Gerber iz družbe Gerber Kawasaki je tako dejal: "Rast uporabnikov Snapa se je skoraj ustavila. Na mesec izgubljajo 50 milijonov dolarjev. Gre za slabo vodeno družbo. Tecite stran, to je še slabše od Twitterja."

Aplikacija Snapchat se je prvič na mobilnih telefonih pojavila v letu 2012 in je uporabnikom omogočala pošiljanje fotografij, ki po nekaj sekundah izginejo.

Med svojim prvim trgovalnim dnevom na borzi v New Yorku v marcu so delnice Snapa pridobile kar 44 odstotkov vrednosti in dan zaključile pri ceni 24,48 dolarja, s čimer je tržna vrednost družbe dosegla 28 milijard dolarjev. Delnice so včerajšnjo trgovalno sejo končale pri vrednosti 22,98 dolarja, a bodo danes zelo verjetno doživele velik padec, saj so v trgovanju po zaprtju borze izgubile 23 odstotkov in padle na nivo 17,65 dolarja za delnico.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles