Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Delnice v Aziji še kar v rdečem, a padci niso več tako dramatični

Delnice v Aziji še kar v rdečem, a padci niso več tako dramatični
August 07
07:21 2019

Delnice v Aziji so danes izgubile na vrednosti še osmi trgovalni dan zapored, saj vlagatelje še naprej skrbi stopnjevanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, vseeno pa so bile izgube nekoliko manjše, potem ko je Bela hiša zagotovila, da si še vedno želi nadaljevanje pri pogajanjih.

Znaki, da je Kitajska sprejela ukrepe za stabilizacijo juana po nedavnem strmem padcu vrednosti so tudi pomagali pri ublažitvi strahov vlagateljev glede morebitne svetovne valutne vojne, kljub temu pa je vrednost kitajske valute padla tudi med današnjim jutranjim trgovanjem.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic brez Japonske je danes upadel za 0,2 odstotka. Glavni japonski borzni indeks Nikkei pa je izgubil 0,4 odstotka vrednosti, saj se pojavlja zaskrbljenost, da bo močnejši jen pritisnil na poslovanje izvoznikov.

Disney s poslovanjem ni navdušil vlagateljev

Delnice na borzi v Šanghaju skoraj niso spremenile svojih nivojev, medtem ko so se delnice na borzi v Hong Kongu pocenile za 0,4 odstotka. Kljub temu je bil pritisk na prodajo glede na prejšnje dneve nizek. Delnice na Wall Streetu so prek noči pridobile na vrednosti, indeks svetovnih delnic pa je včeraj po sedmih sejah izgubil pridobil na vrednosti.

Panična razprodaja bolj tveganih sredstev se je omilila potem ko je Narodna banka Kitajske sprejela ukrepe za uravnavanje vrednosti juana, pri čemer so postavili trdnejšo fiksno točko od pričakovanj, državne banke pa so opravile nakupe dolarjev.

Medtem je ameriški predsednik Donald Trump v torek zavrnil strahove pred dolgotrajno trgovinsko vojno, kljub opozorilom Pekinga, da bi njihovo označevanje za valutnega manipulatorja imelo hude posledice za svetovni finančni red. Washington je svojo potezo napovedal v ponedeljek , potem ko je prišlo do strmega upada vrednosti juana.

Medtem ko je Trump zavrnil možnost podaljšanega trgovinskega spora, pa je predsednik zvezne banke v St. Louisu, James Bullard dejal, da bi se lahko ameriška centralna banka v naslednjih letih soočala z nestabilnim trgovinskim okoljem.

Komentarji direktorja nacionalnega ekonomskega sveta Bele hiše Larrya Kudlowa so verjetno pomagali omiliti nekaj negotovosti na trgih. V torek je tako dejal, da si Trumpova administracija želi nadaljevanje trgovinskih pogovorov s Kitajsko in še naprej načrtuje sprejem kitajske delegacija na pogovorih v ZDA, ki so na sporedu v septembru.

Mnogi vlagatelji medtem verjamejo, da si Trump ne more privoščiti dolgotrajne nestabilnosti na finančnih trgih, saj je njegov ugled tesno povezan z gospodarsko rastjo in uspehom ameriške borze.

Za Peking je nadaljnja šibkost juana "tako škodljiva, kot je v pomoč", je dejal Stefan Hofer iz LGT Bank Asia v Hong Kongu. "Kontraproduktivno je znižati nivo juana na 8 ali 7,5 juana za dolar, saj to pomeni povečane stroškov za uvoznike, povišajo pa se tudi stroški odplačevanja dolgov za kitajske izdajatelje, ki se zadolžujejo v dolarjih in imajo dohodke v renmimbijih," je dejal.

Na splošno staja razpoloženje na trgih še naprej krhko.

Z valutami vrženimi v mešanico z trgovinsko vojno,"bodo vlagatelji z izpostavljenostjo azijskim delnicam sedaj soočeni z več dejavniki in zgolj neposrednimi pričakovanimi zaslužki," je dejal Jim McCafferty iz družbe Nomura.

Pri banki Goldman Sachs so dejali, da ne pričakujejo, da bodo trgovinska pogajanja dosegla sporazum pred ameriškimi predsedniškimi volitvami novembra prihodnje leto, medtem ko so pri banki Morgan Stanley opozorili, da bi lahko sprejem dodatnih uvoznih dajatev med državama svetovno gospodarstvo do sredine prihodnjega leta poslalo v recesijo.

To precej mračno ozadje je pomenilo podporo za sredstva v varnih zavetjih, zlato pa je v sredo z ceno 1489,76 dolarja za unčo doseglo najvišje nivoje v zadnjih šestih letih.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem pridobil 0,1 odstotka vrednosti in dosega nivo 1,1209 dolarja.

Cene nafte so se medtem ponovno znižale, saj je globalno merodajna nafta znamke Brent upadla na najnižje nivoje v zadnjih sedmih mesecih, saj so trgovinske napetosti med Kitajsko in ZDA stopnjevale skrbi zaradi oslabitve svetovnega povpraševanja.

Cena nafte Brent se je tako znižala za 0,15 odstotka na 58,85 dolarja za sod, kar je najnižjih nivojem doseženih v torek, ki predstavljajo letošnje dno.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles