Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delniške trge pretresa rekordna nestanovitnost

Delniške trge pretresa rekordna nestanovitnost
March 17
07:24 2020

Svetovni delniški trgi se soočajo z rekordnim obsegom volatilnosti, saj se je v zadnjem mesecu zgodilo pet največjih enodnevnih točkovnih padcev indeksov. V ponedeljek je tako ameriški borzni indeks Dow Jones Industrial Average zabeležil največji dnevni padec vrednosti v zadnjih treh desetletjih.

Gre za najnovejši veliki premik, v času ko vlagatelji preučujejo vpliv gospodarski vpliv pandemije koronavirusa. Vsa ta norost prihaja potem ko je ključno merilo nestanovitnosti delniškega trga, znano pod imenom "merilnik strahu" doseglo novo rekordno vrednost.

Tudi današnje trgovanje na azijskih borzah se je začelo z velikimi premiki, a se je nato nekoliko umirilo, zato se zdaj glavni indeksi gibajo okrog ničelne rasti. Istočasno terminske pogodbe za ameriške indekse kažejo na pozitivno odprtje trgovanja na Wall Streetu.

Azijski trgi kljub ukrepom centralnih bank znova z padci vrednosti

V ponedeljek so finančni trgi izgubili ogromno vrednosti, pri čemer je indeks Dow Jones upadel za skoraj 13 odstotkov, medtem ko je merodajni indeks ameriških delnic S&P 500 izgubil skoraj 12 odstotkov vrednosti in zabeležil največji dnevni padec vrednosti po črnem ponedeljku leta 1987.

Vse to je sledilo ukrepom Ameriške centralne banke, ki se je v nedeljo odločila za izredno znižanje obrestnih mer, kar je vse sprožilo največji koordiniran odziv centralnih bank po svetu od svetovne finančne krize pred več kot desetletjem.

Vlagatelji se sedaj bojijo, da so morda centralne banke po svetu uporabile večino svojega streliva za boj proti gospodarskemu vplivu koronavirusa.

Ponedeljkovi padci ameriških indeksov sledijo petku, ko so zabeležili največjo dnevno rast po oktobru leta 2008. Neverjetna volatilnost pa se odraža v tem, da je Dow Jones le dan pred tem zabeležil največji dnevni potop vrednosti po oktobru leta 1987.

V zadnjem mesecu je tako indeks Dow Jones zbral pet najhujših enodnevnih točkovnih padcev v svoji 135 letni zgodovini. Samo v marcu pa je indeks hkrati zabeležil tudi štiri največje enodnevne rasti vrednosti.

Tako imenovani "merilnik strahu" na Wall Streetu je pravkar presegel ravni, ki so bile dosežene v času finančne krize pred več kot desetletjem. Merilo borzne nestanovitnosti, se je tako povzpelo za skoraj 43 odstotkov in preseglo raven iz leta 2008.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce