Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Delniški trgi so se na sprejem pogojnega trgovinskega premirja med ZDA in Kitajsko odzvali z rastjo

Delniški trgi so se na sprejem pogojnega trgovinskega premirja med ZDA in Kitajsko odzvali z rastjo
June 27
04:57 2019

Azijske delnice so v četrtek pridobile na vrednosti, potem ko so mediji poročali, da sta ZDA in Kitajska sprejeli pogojno premirje v svoji trgovinski vojni, pred budno spremljanim srečanjem vodstva obeh držav ta vikend.

Kitajski mediji so tako poročali, da naj bi Washington in Peking pripravljala sporazum, ki bo pomagal preprečiti naslednjih krog uvoznih dajatev na dodatnih 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza. V sredo je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da je trgovinski sporazum s kitajskim kolegom Ši Jinpingom ta konec tedna še vedno odprta možnost, vseeno pa je pripravljen uvesti uvozne dajatve na ves preostali kitajski uvoz, če pogovori ne bodo uspešni.

Upi, da bosta največji gospodarstvi na svetu končno dosegli dogovor, so bili dovolj za navdušenje vlagateljev, saj je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske danes pridobil 0,6 odstotka vrednosti.

Globalne delnice po objavi komentarjev FED-a navzdol

Kitajske delnice so vodile pri rasti, tako je indeks CSI 300 zrasel za 1,4 odstotka, Korejski indeks Kospi je pridobil 0,6 odstotka, medtem ko sta 0,8 odstotka pridobila indeksa Hang Seng in japonski Nikkei.

Odnosi med Washingtonom in Pekingom so se poslabšali odkar so maja propadli trgovinski pogovori, saj je kitajska stran odstopila od nekaterih že dogovorjenih zavez in obljub, da bo reformirala svoje gospodarstvo.

Dolgotrajna trgovinska vojna je tako že razburila vlagatelje, ki so se letos odločili za odprodajo delnic in selitev v varno zavetje obveznic in zlata. Hkrati je dogajanje Ameriško centralno banko spodbudilo, da ustavi svojo zaostrovalno denarno politiko in celo, da kaže znamenja zniževanja obrestnih mer, že za naslednji mesec.

Mnogi trgovalci so dejali, da pričakujejo, da bo ostal trg v ozkem razponu, vse do konca tedna in srečanja voditeljev G20 v Osaki na Japonskem, kjer bo imel Trump dvostranske pogovore tudi z nekaterimi drugimi državami.

"Dejstvo je, da je trge prizadelo veliko hrupa, ki nam daje manj jasnost, kot prej," je dejal tržni strateg pri družbi Pepperstone, Chris Weston. "Čeprav je najverjetneje, da slišimo samo veliko govorjenja, da obe strani tesno sodelujeta in se strinjata, da je treba poiskati najbolj prijateljsko rešitev, pa moramo še vedno misliti na to ali dogodek predstavlja tveganje za trge," je dodal.

Vlagatelji na Wall Streetu so bili včeraj preudarni, tako je indeks Dow Jones izgubil 0,04 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je upadel za 0,1 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq zrasel za 0,32 odstotka.

Trump je včeraj podal svoje mnenje o ameriški monetarni politiki in vodjo Ameriške centralne banke Jeroma Powella obtožil, da "slabo dela" in si "želi dokazati, kako oster je lahko", s tem, ko se odloča, da ne bo znižal obrestnih mer.

Trgi so sicer še vedno prepričani, da bo banka na svoji naslednji seji v juliju znižala obrestne mere, vseeno pa so se stave, da bo znižanje kar pol odstotno precej zmanjšale.

Verjetnost manj agresivnega odziva centralne banke in pričakovanja glede ameriško-kitajskega trgovinskega sporazuma so pomagala olajšati pritisk na ameriški dolar, ki je v primerjavi z košarico drugih pomembnih valut pridobil na vrednosti in dosegel vrednost indeksa 96,276 točke. Evro je v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 1,13615 dolarja.

Vrednost zlata se je nekoliko znižala in dosega nivo 1407,22 dolarja za unčo.

Cene nafte so med zgodnjim azijskim trgovanjem zapadle v pobiranje dobičkov, potem ko so prek noči pridobivale na vrednosti, saj je izvoz dosegel rekordno višino, presenetljivo pa se je zmanjšal obseg rafiniranih izdelkov.

Cena nafte Brent se je tako pocenila za 20 centov in dosega 66,29 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke teksaške nafte odšteti 59,16 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles