Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delniški trgi se poizkušajo otresti zaskrbljenosti glede drugega vala okužb

Delniški trgi se poizkušajo otresti zaskrbljenosti glede drugega vala okužb
June 22
06:47 2020

Terminske pogodbe za ameriške delniške indekse so v ponedeljek povrnile začetne izgube, medtem ko so azijske delnice padle zaradi strahov pred drugim valom okužb z kitajskim koronavirusom v ZDA, ki bi lahko škodoval hitremu gospodarskemu oživljanju.

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so tako zrasle za 0,3 odstotka, potem ko so izbrisale začetne izgube, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 po izbrisu začetnih izgub trgoval ravno. Na drugi strani so terminske pogodbe za evropske delniške indekse izgubljale na vrednosti.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes ostal skoraj nespremenjen, medtem ko je glavni indeks kitajskih delnic CSI 300 pridobil 0,42 odstotka in dosegel najvišje nivoje v zadnjih treh mesecih in pol.

Po brutalni razprodaji delnic v začetku letošnjega leta so se cene na globalni ravni v zadnjih treh mesecih dvignile, pri čemer so glavno vlogo odigrale velike finančne spodbude po vsem svetu in upanje, da je najhujšega dela pandemije konec.

Trgi so danes poslovali mešano

"Trg je presenetljivo odporen. Mogoče so mnogi vlagatelji prepričani, da smo v trendu rasti. Vseeno moramo ostati pozorni na naraščanje števila okužb z koronavirusom v nekaterih državah," je dejal Hirokazu Kabeja iz družbe Daiwa Securities.

Gospodarske izzive povezane z vplivom socialnih omejitev kaže napoved Appla v petek, ki je dejal, da bodo v ZDA začasno zaprli 11 prodajaln, saj se je število okužb v nekaterih ameriških zveznih državah znova povišalo, to pa je sprožilo prodajo delnic družbe.

Pandemija koronavirusa se je sicer na globalni ravni v zadnjih dneh poslabšala, čeprav se je stopnja smrtnosti znižala.

"Trgi so v cene že vključevali hitro gospodarsko okrevanje, zato dvomim , da lahko kratkoročno vidimo dodatno rast trgov. Zdaj moramo predvsem videti ali bodo napovedi zaslužkov izpolnile pričakovanja trgov," je dejal Takuja Hozumi iz dužbe Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Ovrednotenje svetovnih delniških borz je zdaj na najdražjih ravneh od leta 2002, ko gre za primerjavo z predvidenim dobičkom v naslednjih 12 mesecih.

Hkrati so vlagatelji pozorni tudi na dogajanje v Hongkongu, potem ko so podrobnosti o novem zakonu o varnosti na ozemlju pokazale, da bo imel Peking splošne pristojnosti pri njegovem uveljavljanju, s čimer so praktično izničili demokratično vladavino na tem ozemlju.

Kitajsko zakonodajno telo, Stalni odbor narodnega kongresa se bo sestal 28. junija, novi zakon o popolnem komunističnem prevzemu Hongkonga pa naj bi v veljavo vstopil 1. julija.

Glavni Hongkonški borzni indeks Hang Seng je danes upadel za 0,44 odstotka, kar je slabše od splošnih dosežkov regionalnih trgov.

Z glavnimi valutami se je večinoma trgovalo enakomerno. Evro je v primerjavi z dolarje dosegal nivo 1,12 dolarja, kar je bilo najmanj v zadnjih skoraj treh tednih.

Zaskrbljenost glede pandemije je zlato poslala 0,8 odstotka višje na 1757,2 dolarja za unčo, kar je blizu majskemu višku pri ceni 1764,8 dolarja za unčo, ki je bil hkrati najvišji nivo cen po oktobru leta 2012.

Cene nafte so se nekoliko okrepile zaradi manjše dobave iz strani večjih proizvajalcev, vseeno pa je zaskrbljenost, da bi naraščanje števila okužb z virusom lahko omejilo okrevanje povpraševanja, omejilo obseg rasti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce