Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Delniški trgi v tem tednu z najhujšimi izgubami po svetovni finančni krizi

Delniški trgi v tem tednu z najhujšimi izgubami po svetovni finančni krizi
February 28
07:21 2020

Borze po vsem svetu so ta teden beležile najslabše rezultate po svetovni finančni krizi v letu 2008. Azijski trgi so se slabo odzvali, medtem ko se izbruh koronavirusa širi po Evropi in razburja vlagatelje.

Na Wall Streetu je indeks Dow Jones včeraj izgubil skoraj 1200 točk, kar je bil največji dnevni točkovni padec indeks v zgodovini. To je sprožilo današnji panični odziv vlagateljev v Aziji, kjer so velike padce doživeli japonski, avstralski, korejski in kitajski delniški trgi.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je tako upadel za 3 odstotke, s čimer je tedenska izguba že presegla 9 odstotkov. Glavni avstralski borzni indeks ASX200 je izgubil več kot 3,5 odstotka vrednosti in je na poti k najslabšemu tednu po finančni krizi v letu 2008.

Apple je zaradi korona virusa že napovedal slabše poslovne izide

Novice o več primerih koronavirusa, zlasti v Italiji, so vzbudile zaskrbljenost zaradi večjega gospodarskega učinka virusa od prejšnjih pričakovanj.

"Trgi so bile prej preveč optimistični, zdaj pa so morda preveč pesimistični," je dejala ekonomistka iz družbe ING Iris Pang. "Azijski trgi so na virus reagirali počasi, ker so trgi verjeli, da gre za kitajsko težavo - dokler se okužbe niso začele v večjem številu pojavljati v Južni Koreji in na Japonskem."

Danes so na vrednosti izgubili tudi indijski delniški trgi, saj sta glavna delniška indeksa Nifty in Sensex izgubila okrog 2,5 odstotka vrednosti. Azijske borze so se sicer ob izbruhu virusa na Kitajskem odzvale slabo, a so se nato stabilizirale - do zdaj.

"Medtem ko izbruh koronavirusa traja že kar nekaj tednov, je bil obsega uspešnega zadržanja širjenja virusa in gospodarski vpliv virusa, večinoma neznan," je dejal Bernard Aw iz družbe IHS Markit.

"Proizvodne raziskave so medtem pokazale mešan vpliv motenj v povezavi z koronavirusom, pri čemer sta bili Japonska in Avstralija bolj prizadeti od ZDA in Evrope."

Strateg pri banki Standard Chartered, Mayank Mishra je dodal: "Pred tem so trgi ohranjali zaupanje zaradi padanja števila primerov na Kitajskem, kot posledici sprejema ostrih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. A na žalost se je začel virus širiti izven Kitajske, z glavnimi žarišči v Južni Koreji, Italiji in na Japonskem, kar je znatno povečalo zaskrbljenost vlagateljev."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles