Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo

Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo
September 16
05:52 2021

Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall Streetu, ki je dolar potisnil proti spodnji meji nedavnega razpona.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 0,45 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei upadel za 0,47 odstotka, potem ko je včeraj dosegel najvišje nivoje v zadnjih 31 letih.

"Trgovanje poteka razburkano in negotovo. V zadnjem času smo imeli nekaj slabih dni zaradi zaskrbljenosti glede globalne rasti, nato pa so trgi, vsaj v ZDA nenadoma sklenili, da stvari "vseeno niso tako slabe"", je dejal Shane Oliver iz družbe AMP Capital.

Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe

Dodal je, da bi lahko zaskrbljenost glede vprašanj o dobavnih verigah v prihodnjih tednih še vedno vplivala na delnice poleg tega pa Azijo še vedno obtežuje upočasnitev rasti na Kitajskem.

V četrtek so 0,65 odstotka vrednosti pridobile avstralske delnice, medtem ko hongkonški delniški indeks Hang Seng izgubil 0,42 odstotka vrednosti. Pri tem ima največ zaslug padec vrednosti delnic nepremičninske skupine Evergrande, ki so izgubile nadaljnjih 8 odstotkov vrednosti.

Glavni kitajski delniški indeks je upadel za 0,66 odstotka, saj objavljeni gospodarski podatki niso dosegli pričakovanj.

Prek noči so ameriške delnice trgovalni dan zaključile višje, saj so naraščajoče cene surove nafte okrepile vrednost delnic energetskih podjetij, množica pozitivnih gospodarskih podatkov pa podpira mnenje tistih analitikov, ki so prepričani, da ostaja rast v največje svetovnem gospodarstvu še naprej močna.

Indeks Dow Jones je tako včeraj pridobil 0,68 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je zrasel za 0,85 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 0,82 odstotka vrednosti.

Razpoloženje naklonjeno tveganju je poskrbelo za padec vrednosti dolarja v primerjavi z drugimi pomembnimi svetovnimi valutami. Razmerja so sicer med današnjim trgovanjem v Aziji ostala večinoma nespremenjena.

Analitiki iz družbe Westpac so medtem dejali, da podatki o plačah in inflaciji v ZDA pomenijo, da bi si lahko Ameriška centralna banka za začetek zmanjševanja obsežnega programa nakupa sredstev vzela dodaten čas.

Na surovinskih trgih so se cene nafte nekoliko umirile in se odrekle močnim dobičkom iz tega tedna, kar je posledica večjega upada zalog surove nafte v ZDA od pričakovanj.

Cena nafte znamke Brent, ki je v sredo dosegla najvišje nivoje po koncu julija, se je v četrtek znižala za 0,24 odstotka na 75,3 dolarja za sod, medtem ko je cena lahke ameriške nafte upadla za 0,22 odstotka na 72,45 dolarja za sod.

Cena zlata je pri nivoju 1794,41 dolarja za unčo ostala nespremenjena, pri čemer je v sredo cena padla pod ključno raven 1800 dolarjev za unčo, kar je bila posledica napada tehnične odprodaje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles