Finančni trgi

Prispevki

Delodajalci pri napovedih zaposlovanja za tretje četrtletje previdno optimistični

Delodajalci pri napovedih zaposlovanja za tretje četrtletje previdno optimistični
June 14
07:05 2016

Med 623 delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi, jih 12 odstotkov načrtuje rast zaposlovanja, trije odstotki upad, medtem ko jih 82 odstotkov sprememb v zaposlitveni strukturi v obdobju med julijem in septembrom ne načrtuje.

Z upoštevanjem sezonskih nihanj skupna neto napoved zaposlovanja predstavlja plus šest odstotkov. V primerjavi z drugim četrtletjem je neto napoved zaposlovanja relativno stabilna, znižala se je za eno odstotno točko, medtem ko je na letni ravni upadla, in sicer za dve odstotni točki.

"V splošnem več kot osem od desetih delodajalcev pričakuje, da se struktura zaposlovanja v njihovem podjetju ne bo spremenila, tako slovenski trg dela ponovno pričakuje stabilnost, ki smo ji bili priča že v letošnjem in v preteklih letih," je ob tem pojasnil izvršni direktor podjetja Manpower Rudi Čebulj.

Regionalne in večina panožnih napovedi, kot tudi napovedi iz vseh skupin podjetij ne glede na velikost, so po njegovih navedbah pozitivne, kar je dober znak kontinuiranega zaupanja s strani slovenskih delodajalcev. "Več kot eden od 10 namreč navaja, da nameravajo zaposlovati v prihajajočih treh mesecih," je še dejal Čebulj.

Iskalci zaposlitve bodo priložnosti v prihajajočem četrtletju našli v vseh, razen eni gospodarski panogi in v vseh regijah. Najmočnejše namere zaposlovanja pričakujejo v proizvodni panogi, iz katere delodajalci poročajo o neto napovedi zaposlovanja v višini +15 odstotkov, kar je najbolj optimistična napoved od začetka izvajanja raziskave v začetku leta 2011.

Nekoliko bolj previdni, a vseeno optimistični so delodajalci v panogah finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta, logistike in komunikacij, neto napoved zaposlovanja za obe panogi je +10 odstotkov, neto napoved zaposlovanja delodajalcev v panogi gostinstva in hotelirstva pa je plus šest odstotkov.

Medtem delodajalci v dejavnosti kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova za obdobje prihodnjih treh mesecev ne načrtujejo aktivnosti v zaposlovanju.

Četrtletna primerjava kaže na upad zaposlitvenih možnosti v šestih od skupaj 10 gospodarskih panog. Najbolj opazen je upad neto napovedi zaposlovanja v panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom ter gradbeništvu, upad je tudi v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova.

Nasprotno pa je v dveh gospodarskih panogah v primerjavi s prejšnjim četrtletjem opaziti rast zaposlitvenih možnosti, in sicer najbolj opazno v proizvodnji.

Delodajalci v vseh štirih zajetih regijah pričakujejo, da bodo tudi v tretjem četrtletju zaposlovali. Najbolj delodajalci v jugovzhodni regiji, kjer je neto napoved zaposlovanja plus sedem odstotkov, in v osrednji regiji, kjer je pri plus šest odstotkov.

Nekaj priložnosti za zaposlitev bo po pričakovanjih delodajalcev tudi v severovzhodni in jugozahodni regiji, za obe regiji namreč neto napoved zaposlovanja znaša plus štiri odstotke.

Zaposlitvene možnosti so glede na drugo trimesečje upadle, in sicer za tri odstotne točke v severozahodni regiji, za dve odstotni točki v severovzhodni in prav toliko v osrednji regiji. Medtem pa delodajalci v jugovzhodni regiji sprememb ne pričakujejo.

Vir: STA

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce