Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Elon Musk obrnil ploščo glede Bitcoina Bitcoin je presegel ceno 30.000 dolarjev, saj je vodja Tesle, Elon Musk dejal, da ga bo družba "najverjetneje" spet začela sprejemati kot legitimen način plačila. Izdelovalec električnih avtomobilov je maja...
  • EU načrtuje povečanje sledljivosti transakcij s kriptovalutami Predlagane spremembe zakonodaje EU bi prisilila podjetja, ki poslujejo z Bitcoini ali drugimi kriptovalutami, da začnejo zbirati podatke o prejemniku in pošiljatelju valut. Predlogi bi povečali sledljivost kripto-premoženja, so sporočili...
  • Indeks Dow Jones z največjim upadom vrednosti v letošnjem letu Delniški trgi so danes ponovno izgubili na vrednosti, kar je posledica strahu, da bo vse večje število ponovnih okužb z kitajsko kugo oviralo svetovno gospodarsko okrevanje. Glavni japonski borzni indeks...
  • Trgi krepko navzdol, se obeta popravek? Azijske delnice so v ponedeljek dosegle najnižje nivoje v zadnjem tednu, medtem ko so sredstva varnega zavetja, vključno z japonskim jenom in zlatom pridobila na vrednosti sredi zaskrbljenosti zaradi naraščajoče...
  • Vlagatelji unovčujejo dobičke, trgi v rdečem Azijske delnice so v petek izgubile na vrednosti, saj so kljub rekordnemu dobičku tajvanskega velikana izdelave čipov TSMC, druga tehnološka podjetja razočarala in zmanjšala širši apetit po tveganih naložbah, medtem...

Delodajalci v anketi zavoda napovedujejo dvoodstotno rast zaposlenosti

Delodajalci v anketi zavoda napovedujejo dvoodstotno rast zaposlenosti
May 30
06:08 2017

Napovedi delodajalcev za prihodnjega pol leta, ki jih z anketo zbere Zavod RS za zaposlovanje, kažejo, da so ti glede zaposlovanja optimistični. Napovedujejo dvoodstotno rast zaposlenosti, odprlo naj bi se nekaj manj kot 12.700 delovnih mest, podjetja pa naj bi potrebovala 25.300 sodelavcev.

Delodajalci bodo najpogosteje iskali delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, prodajalce, varilce, orodjarje, zidarje, vojake, skladiščnike in uradnike za nabavo in prodajo, čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike v uradih, hotelih in drugih ustanovah ter varnostnike.

Ažurni podatki za uspešno poslovanje

"Med poklici, v katerih je predvidenih največ zaposlitev, je tudi tokrat veliko poklicev, ki so na slovenskem trgu dela že dlje časa deficitarni, poleg tega pa so na seznamu napovedanih zaposlitev še poklici za različna preprosta dela v predelovalnih dejavnostih," so zapisali v zavodu za zaposlovanje.

Aprila in maja so vprašani delodajalci zaposlovali 619.300 delavcev, za šest mesecev pozneje pa predvidevajo, da bo njihovo število zraslo na 632.000. Anketirani delodajalci načrtujejo, da bodo v tem času potrebovali 25.300 delavcev, deloma zaradi nadomeščanja, deloma zaradi povečevanja števila zaposlenih.

"V naslednjega pol leta naj bi se tako odprlo približno 12.700 novih delovnih mest. Največjo rast števila zaposlenih predvidevajo delodajalci iz gradbeništva in drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi zaposlovalne dejavnosti. Oboji napovedujejo 6,3-odstotno rast," so navedli v zavodu.

Napoved je po njihovih besedah na eni strani izraz precejšnjega nihanja zaposlenosti v gradbeništvu, ki je posledica sezonskih trendov, na drugi strani pa kaže tudi, da se bodo delodajalci, ki delujejo v delovno intenzivnih panogah, še nadalje odločali za najemanje delovne sile.

Precej optimistične napovedi glede zaposlovanja imajo tudi delodajalci iz informacijskih in komunikacijskih dejavnosti, prometa in skladiščenja ter predelovalnih dejavnosti. Zaposlenost se bo zmanjšala le v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, za dejavnost izobraževanja pa ni napovedanih sprememb v zaposlenosti, so dodali.

Zavod za zaposlovanje raziskavo Napovednik zaposlovanja med delodajalci z 10 ali več zaposlenimi izvede dvakrat letno. V tokratni anketi, ki so jo izvedli aprila in maja, je sodelovalo 2872 delodajalcev, pri katerih je bilo zaposlenih 333.000 oseb.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles