Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

“Diamant miru” je bil na dražbi prodan za 5,5 milijona evrov

“Diamant miru” je bil na dražbi prodan za 5,5 milijona evrov
December 05
07:32 2017

Velikanski 709 karatov težki diamant, ki so ga izkopali v Sierra Leoneu, se je na dražbi v New Yorku prodal za zajetnih 5,5 milijona evrov. Diamant z imenom "diamant miru" je uspelo kupiti predsedniku družbe Graff Diamonds, Laurencu Graffu. 3,2 milijona evrov od kupnine bo porabljenih za financiranje izgradnje infrastrukturnih projektov, v korist majhne vasi, kjer je bil diamant odkrit.

Vlada Sierra Leonea je sicer na prejšnji dražbi zavrnila 6,6 milijonov evrov vredno ponudbo za nakup. Vlada naj bi sedaj denar namenila za izboljšanje razmer v vasi Koryardu, vključno z izgradnjo vodovoda, električnega omrežja, cest, zdravstvene oskrbe ter gradnje in vzdrževanja šol.

Diamantna ogrlica na dražbi prodana za skoraj 30 milijonov evrov

"Diamant miru, ki ga je kupil Laurence Graff, bo spremenil življenja, čeprav je sramota, da se diamant ni prodal po še višji ceni," je dejal generalni direktor družbe 77diamonds.com, Tobias Kormind.

Vlada Sierra Leoneja je na prejšnji dražbi, ki je potekala v glavnem mestu Freetown, zavrnila ponudbo v višini 6,6 milijona evrov z obrazložitvijo, da je številka prenizka. "Diamant miru", naj bi bil 14. največji zabeleženi diamant na svetu, oblastem pa ga je marca letos predal krščanski duhovnik Emmanuel Momoh, ki ga je tudi sam izkopal.

Momoh je za medije včeraj dejal, da prodaja diamanta posrednikom ne bi imela "nobene koristi za skupnost". "Primanjkuje nam veliko stvari. Nimamo dobrega cestnega omrežja... ali pitne vode," je dodal.

Prodajo diamanta je nadzorovala skupina Rapaport, ki se je odpovedala vsem pristojbinam. Predsednik skupine, Martin Rapaport je dejal, da bi lahko prodaja diamanta prinesla "morje sprememb v odnosih med rudarji in vlado", če se bo videla korist za skupnost. "To bo tudi druge spodbudilo k sodelovanju z vlado," je dodal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce