Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov

Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov
November 30
07:16 2021

Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je še prezgodaj reči, kdaj se bodo spet začele normalne dobave in s tem nadaljevanje proizvodnje dokončanih avtomobilov.

"Ne morem vam postreči z datumom. Ta nova različica virusa bi lahko povečala pritisk pri temu, za bo ključnega pomena, kako se bomo na dogajanje odzvali," je dejal za medije.

Od računalniških čipov je sedaj odvisna ogromna paleta izdelkov, vse od pralnih strojev, avtomobilov, do pametnih telefonov.

Tesla bo na Kitajskem širila svojo proizvodnjo

Nekatere tovarne so morale zapreti svoja vrata, ko je pandemije kitajske kuge prvič udarila v začetku leta 2020, to pa je povzročilo zaostanke v proizvodnji mikročipov, znanih tudi pod imenom polprevodniki. Udarec je še poslabšalo naraščajoče povpraševanje, saj je veliko ljudi začelo delati od doma, za kar so potrebovali prenosnike, tablične računalnike in spletne kamere.

"V industriji se spopadamo z pomanjkanjem polprevodnikov, kako bomo od tega okrevali pa je bistvenega pomena," je za medije dejal Učida.

Japonska se je medtem že odločila za prepoved letov iz tujine, kot odgovor na mednarodni alarm zaradi širjenja nove različice kitajske kuge, ki so jo prvič odkrili v Južni Afriki.

Komentarji gospoda Učide prihajajo v času, ko je Nissan napovedal svojo novo strategijo elektrifikacije vozil, ki vključuje uvedbo 23 novih modelov do leta 2030, hkrati pa naj bi bo leta 2026 kar 75 odstotkov njihove celotne prodaje v Evropi predstavljala električna vozila.

Njihovi cilji za ZDA in Kitajsko so precej manj ambiciozni. Nissan tako upa, da bo na Kitajskem v istem obdobju do 40 odstotkov prodanih avtomobilov električnih ali hibridnih, medtem ko naj bi enak delež prodaje v ZDA dosegli šele do leta 2030, glede na počasnejše pridobivanje potrošnikov.

Družba se kljub temu ne odpoveduje motorjem z notranjim izgorevanjem, pri čemer se niso želeli pridružiti zavezi družb Ford in Volvo, ki sta se obvezali, da bosta do leta 2040 popolnoma opustili proizvodnjo vozil z običajnimi motorji.

Nissan bo poleg tega več denarja namenil za razvoj polprevodniških baterij, za katere industrija upa, da se bodo na koncu izkazale za bolj učinkovite od trenutnih standardnih litij-ionskih baterij.

Učida je poleg tega dejal, da ostaja družba zavezana svojemu zavezništvu z družbama Renault in Mitsubishi, ki je bila ideja nekdanjega Nissanovega izvršnega direktorja Carlosa Ghosna, ki zdaj živi v izgnanstvu v Bejrutu, potem ko se mu je uspelo pritihotapiti iz Japonske, medtem ko je čakal na kazenski pregon zaradi obtožb glede finančnega kriminala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles