Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Disney naj bi si uspel zagotoviti prevzem družbe 21st Century Fox

Disney naj bi si uspel zagotoviti prevzem družbe 21st Century Fox
December 13
08:09 2017

Medijski velikan Walt Disney, naj bi bil blizu potrditvi dogovora za nakup zabavnega dela družbe 21st Century Fox, za kar naj bi odšteli približno 50 milijard evrov. Prodaja bi vključevala filmski studio 20th Century Fox in satelitska kanala Sky in Star. Disney je postal edini interesent za sklenitev posla, potem ko je v ponedeljek iz igre izstopila družba Comcast, ki je lastnik televizije NBC.

Po poročanju medijev naj bi se sicer pogajanja glede višini odkupnine še vedno nadaljevala. Pri televiziji CNBC so včeraj poročali, da naj bi bili družbi na "drsni poti" za napoved objave sklenitve posla v četrtek.

Fox naj bi obnovil pogovore za prodajo z družbo Walt Disney

Družina Murdoch, ki ima v lasti Fox naj bi bila bolj nakljonjena sklenitvi posla z družbo Disney, saj bi bila raje poplačana z delnicami zabavnega velikana, kot delnicami družbe Comcast.

Posel z Disneyem bi se lahko soočil tudi z manj regulativnimi ovirami v ZDA, čeprav je možnost, da regulatorji prevzema ne bi vzeli pod drobnogled izjemno majhna. Med sredstvi, ki jih prodaja Fox najdemo kableske kanale FX in National Geographic, 22 regionalnih ameriških športnih mrež in delež družbe v streaming platformi Hulu v ZDA.

Disney si bo hkrati razširil bogato knjižnico filmskih in televizijskih naslovov, z uspešnicami kot sta Avatar in Deadpool, kot tudi številnimi serijami iz malih zaslonov, kot so Simpsonovi in Modern Family.

Družina Murdoch bi po poslu ohranila nadzor nad televizjskimi meržami Fox News in Fox Sports. Odločitev Murdocha za prodajo večine Foxa je presenetila mnoge komentatorje, sploh glede na njegovo željo po nenehnem širjenju svojega medijskega imperija, v zadnjih petih desetletjih.

Po poročanju naj bi se razgovori med družbama glede prodaje zgodili v novembru, vendar niso obrodili sadov. Nova pogajanja so se nato ponovno začela v začetku decembra.

Delnice Disney so včeraj pridobile 0,5 odstotka vrednosti pri čemur ima družba tržno vrednost 162 milijard dolarjev, medtem ko so delnie družbe Fox pridobile odstotke vrednosti, kar je družbo ovrednostilo na 62,6 milijarde dolarjev.

Delnice Foxa so sicer v zadnjih treh mesecih pridobile skoraj tretjino vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce