Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Dobave Airbusa so v prvi polovici leta dosegle najnižje nivo v zadnjih 16. letih

Dobave Airbusa so v prvi polovici leta dosegle najnižje nivo v zadnjih 16. letih
July 09
05:42 2020

Dobave letal Airbusa so se v juniju glede na maj povišale za 50 odstotkov in dosegle najvišjo raven od začetka širjenja krize kitajskega koronavirusa v Evropi. Vseeno pa rast ni uspela preprečiti, da bi dobave letal v prvem polletju dosegle najnižje nivoje v zadnjih 16 letih.

Številke, ki jih je evropski proizvajalec letal objavil v sredo zvečer, so pokazale obseg kolapsa v letalski industriji, od začetka letošnjega leta. Poleg tega so delavci Airbusa, ki jim grozi odpuščanje, le nekaj ur pred tem organizirali prvo stavko v zadnjih 12 letih.

ZDA so v juniju ustvarile rekordno število novih delovnih mest

Obseg dobavljenih letal se je od v juniju povečal na 36, medtem ko so v maju dostavili 24 letal, v aprilu pa zgolj 14. Za prvo polletje se je obseg dobav zmanjšal za 49 odstotkov na 196 letal, na drugi strani so v enakem lanskem obdobju dostavili kar 389 letal.

Pri Airbusu so sporočili, da se bo obseg njihove proizvodnje v naslednjih dveh letih povprečno zmanjšal za 40 odstotkov, zaradi česar bodo prisiljeni odpustiti 15,000 delavcev, oziroma 11 odstotkov svoje delovne sile. Sindikati sicer nasprotujejo prisilnim zmanjšanjem zaposlovanja.

Soočeni z padcem povpraševanja so proizvajalci letal, letalske družbe pozvali naj prevzamejo letala, ki so že bila zgrajena v za dogovor odložitev dostave drugih naročenih letal. Kljub temu bodo nekatera letala odšla direktno v skladišča, ker se povpraševanje po potovanjih obnavlja počasneje od pričakovanj, so sporočili strokovnjaki.

Junijski podatki kažejo, da so se pogajanja delno obrestovala, saj je Airbus evropskim prevoznikom predal tri širokotrupna letala A350-900 kljub zastoju na trgu velikih komercialnih letal.

Vseeno je bila dobava številnih drugih širokotrupnih letal Airbusa in Boeinga še naprej ovirana zaradi šibkega povpraševanja po dolgih potovanjih.

Po navedbah virov naj bi Airbus letalskim prevoznikom že poslal na desetine obvestil o preklicu, v želji, da bi se dobave nadaljevale. Ker se letalske družbe osredotočajo na lastno preživetje, Airbus že drugi mesec zapored ni prejel nobenih naročil za nova letala.

V letošnjem letu je družba prejela 365 bruto naročil, neto naročil, ki so prilagojena za odpovedi, pa so se znižale za eno na 298, saj je najemnik letal Avolon odpovedal eno od svojih naročil za 10 letal A330 Neo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce