Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Dobički EasyJeta so se po “težavnem letu za letalske družbe” znižali

Dobički EasyJeta so se po “težavnem letu za letalske družbe” znižali
November 22
07:36 2017

Dobički nizkocenovne letalske družbe EasyJet, so se med kar so pri družbi opisali kot "težko leto za letalsko industrijo" znižali. Dobiček pred obdavčitvijo družbe se je v letu do 30. septembra znižal za 17,3 odstotka na 460 milijonov evrov. Istočasno se je število potnikov povečalo za 9,7 odstotka.

Airbus objavil največje naročilo svojih letal v zgodovini

Gre za zadnje poslovne rezultate, dosedanje izvršne direktorice družbe, Carolyn McCall, ki se seli v vodstvo medijske družbe ITV. "EasyJetov poslovni model je odporen in trajnosten, zato imamo zdaj ogromno pozitivnega zagona," je dejala.

Devalvacija

Osnovna dobičkonosnost družbe bi bila še višja, vendar je letalskega prevoznika prizadel "negativen vpliv valute" v višini 114 milijonov evrov. "Zavarovali smo se za spremembe v vrednosti valute, vseeno pa je bila devalvacija od 24. junija lani precejšnja," je dejala McCallova in imela pri tem v mislih odziv trgov po britanski odločitvi za izstop iz Evropske Unije.

"Leto smo začeli povsem pripravljeni na to, hkrati pa to ni bilo nobeno presenečenje tudi za trge." Dodala je, da je letalska družba v dobrem stanju, kljub temu, da je imela celotna panoga v zadnjih letih "zelo težek trg".

Nemški stroški

V oktobru je EasyJet napovedal dogovor za nakup dela družbe Air Berlin na Berlinskem letališču Tegel, za kar so odšteli 40 milijonov evrov. Po pričakovanjih, naj bi dogovor dokončno zaključili v decembru. Tako bo družba v najem dobila 25 letal A320, poleg tega pa bodo zaposlili 1000 bivših članov posadk Air Berlina.

Pri družbi so dodali, da bodo zaradi poslovanja na berlinskem letališču Tegel v prihodnjem letu ustvarili za 68 milijonov evrov izgube, medtem ko naj bi enkratni stroški posla dosegli približno 113 milijonov evrov. "EasyJet se lahko pohvali z rekordnim številom prepeljanih potnikov, rekordnim prevoženim tovorom in rekordnimi zmogljivostmi," je dejal analitik pri družbi ETX Capital, Neil Wilson. "Vseeno pa so jim težave povzročale valutne spremembe in višji stroški poslovanja, zato so dobički nižji."

Hkrati je dodal: "V oktobru smo ugotovili, da EasyJet ne bo imel koristi samo zaradi ponovnih rezervacij Ryanairovih potnikov, temveč tudi zaradi absorbcije povpraševanja po poteh, kjer je nekoč letela propadla letalska družba Monarh. To bi jim moralo prek zime pomagati, da bo skupaj z Ryanairom uživala v največji pokritosti linij v sektorju."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce