Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Dobri podatki o junijskem zaposlovanju v ZDA

Dobri podatki o junijskem zaposlovanju v ZDA
July 11
08:11 2016

Ameriško gospodarstvo je v juniju ustvarilo 287,000 novih delovnih mest in s tem krepko popravilo razočarajoče podatke v maju. Številka je bila mnogo višja od napovedi analitikov zaradi česar s se donosi na ameriške obveznice povišali, saj je zdaj verjetnost za dvig obrestnih mer večja.

Tesla je zgrešila proizvodne napovedi

Ministrstvo za delo je sicer že tako nizko prvo oceno za ustvarjena nova delovna mesta v maju iz 38,000, znižala na samo 11,000. Stopnja brezposelnosti, ki izhaja iz drugačnega nabora podatkov se je iz 4,7 odstotka, junija dvignila na 4,9 odstotka. Sprememba v stopnji brezposelnosti kaže na povečanje ljudi, ki so se registrirali kot iskalci zaposlitve, kar je na splošno vidno kot znak zaupanja v gospodarstvo.

"Olajšanje"

Rast števila delovnih mest je bila opazna skozi širok spekter gospodarskih sektorjev. Zaposlovanje v proizvodnji, ki se je v maju znižalo za 16,000 delovnih mest, se je dvignilo za 14,000 delovnih mest, 29,000 novih delovnih mest je ustvaril sektor prodaje na drobno, medtem ko sta sektorja aktivnosti za prosti čas in gostinstvo pridobili 59,000 novih delovnih mest.

Šibke podatke za maj je najbolj prizadela stavka v družbi Verizon, ki je odnesla 35,000 delovnih mest. Konec njihove stavke je tako pomagal okrepiti zaposlenost v tehnološki industriji za 44,000 delovnih mest.

Številke ministrstva za delo so pokazale, da je ostala rast plač mlačna, saj so se v juniju v povprečju povišale za le 0,1 odstotka. Vseeno pa so se plače v primerjavi z enakim lanskim obdobjem povišale za 2,6 odstotka, kar je nekoliko več od 2,5 odstotkov zabeleženih v maju.

Opazovalci trgov so pozdravili rezultate, ki so bili boljši od pričakovanj. "To je bil mesec velikih šokov za svetovno gospodarstvo, a to kar lahko zdaj slišite je velik vzdih olajšanja trgov. Katastrofalni podatki v maju, ki jim je sledil Brexit so bili zelo boleči, vseeno pa sedaj kaže kanček svetlobe na koncu predora," je dejal Dennis de Jong iz družbne UFX.com. "Čeprav bodo najnovejši podatki FED opogumili pa še vedno niso v poziciji, kjer bi lahko v tem trenutku razmišljali o dvigu obrestnih mer. Po svetu ostaja še kup negotovosti, vseeno pa je ameriško gospodarstvo naredilo prvi korak v pravo smer."

Majevski mrk

V začetku leta je prihajalo do špekuliranja ali se bodo pri FED odločili za dvig obrestne mere že do julija. A razočarajoči podatki za maj in negotovost o britanskemu izhodu iz EU so kakršenkoli dvig potisnil krepko v prihodnost.

Ekonomist pri družbi Capital Economics Andrew Hunter je dejal, da bi lahko zadnji podatki skrajšali čas do naslednjega dviga. "Dvig kaže na to da je bila močna upočasnitev v prejšnjem mesecu le začasen mrk" je dejal.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles