Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Dobro poročilo o zaposlovanju v ZDA je znova pognalo rast svetovnih borznih trgov

Dobro poročilo o zaposlovanju v ZDA je znova pognalo rast svetovnih borznih trgov
March 12
08:24 2018

Azijske delniške trge je danes zajelo olajšanje, potem ko je najnovejše ameriško poročilo o novo ustvarjenih delovnih mestih navdušilo s svojo močjo, medtem ko je hkrati zmanjšalo zaskrbljenost pred hitrejšim dvigom obrestnih mer in višjo inflacijo, s čimer so se spet povišali apetiti po bolj tveganih naložbah.

Najširši azijski borzni indeks izven Japonske, je danes pridobil 1,3 odstotka vrednosti in je na dobri poti k trem zaporednim trgovalnim sejam z pozitivno rastjo. Južnokorejske delnice so zabeležile rast v višini 1 odstotka, medtem ko je glavni avstralski borzni indeks pridobil 0,7 odstotka vrednosti. Japonski indeks Nikkei je poskočil za 1,2 odstotka in pokazal malo reakcije na afero povezano z premierjem Šinzom Abejem glede prodaje zemljišč v državni lasti.

Enajst držav je podpisalo Azijsko-pacifiški trgovinski sporazum

Zaskrbljenost nad inflacijo se je v petek razblinila potem ko so ameriški podatki o novo ustvarjenih delovnih mestih pokazali, da jih je bilo v februarju ustvarjenih kar 313,000 , vseeno pa se je rast plač na letni ravni malenkost znižala na 2,6 odstotka. Padec rasti plač je zmanjšal špekulacije o tem ali se bo Ameriška centralna banka letos odločila za štiri zvišanja obrestnih mer, namesto načrtovanih treh.

Na Wall Streetu so bili z poročilom zelo zadovoljni zato so vsi trije glavni borzni indeksi krepko pridobili na vrednosti. S&P 500 je zrasel za 1,74 odstotka, Dow Jones je pridobil 1,77 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobil 1,79 odstotka vrednosti. Rast indeksov v prejšnjem tednu je tako dosegla med 3,25 do 4,2 odstotka.

Evro je v primerjavi z dolarjem malenkost pridobil na vrednosti in dosegel nivo 1,2323 dolarja.

Mešanica hitre gospodarske rasti v ZDA in omejene inflacije je bila pozitivna novica za surovinske trge.

Cena zlata je danes ohranjala nivo pri nivoju 1323,61 dolarjev za unčo. Surova nafta znamke Brent je danes pridobila 7 centov in jo je bilo moč kupiti po ceni 65,56 dolarja za sod, medtem ko je cena lahke ameriške nafte narasla za 6 centov na 62,1 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce