Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Dodatni stimulativni ukrepi so delniške trge danes poslali navzgor

Dodatni stimulativni ukrepi so delniške trge danes poslali navzgor
April 23
08:11 2020

Azijski delniški trgi so danes pridobili na vrednosti, saj je kombinacija dviga cen nafte iz najnižjih v zgodovini in obljuba ameriške vlade o večji državni pomoči za ublažitev padca gospodarstva , ki ga je prizadejal kitajski koronavirus, pomagala umiriti živce na borzah.

Analitiki so dejali, da so trge dvignili tudi zaslužki velikih podjetij, ki so bili boljši od pričakovanj, kljub temu pa ostaja splošno razpoloženje na trgih še naprej krhko, saj je pandemija v svetovno gospodarstvo utrla uničujočo pot.

Najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske je danes pridobil 0,5 odstotka in se dvignil iz najnižjih nivojev v zadnjih dveh tednih. Avstralski indeks ASX je pridobil 0,4 odstotka, kitajske delnice so zrasle za 0,3 odstotka, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei zrasel za 0,8 odstotka.

Ameriška zvezna država se je zaradi izbruha pandemije koronavirusa odločila za tožbo proti Kitajski vladi

Dvigi so sledili močni rasti na Wall Streetu prek noči, kjer je indeks Dow Jones pridobil 2 odstotka, S&P 500 je zrasel za 2,3 odstotka, medtem ko se je tehnološki indeks Nasdaq povzpel za 2,8 odstotka.

Vseh 11 sektorjev indeksa S&P 500 se je povzpelo, potem ko je ameriški senat soglasno odobril nov paket olajšav in dodal k bilijonom dolarjem spodbud, ki so Wall Streetu pomagali po marčevskih padcih.

Predstavniški dom naj bi paket olajšav odobril danes, s čimer bo zadnji ukrep že četrti v vrsti za boj proti vplivu kitajskega virusa, skupni obseg sredstev za odziv pa je narasel na skoraj 3 bilijone dolarjev.

Analitiki so mnenja, da bi morda lahko trgi že dosegli svoje dno, potem ko so prejšnji mesec dosegli gromozanske padce. Kljub temu pa je bilo nedavno okrevanje v veliki meri osredotočeno na velika tehnološka podjetja, je povedala Seema Shah iz družbe Principal Global Investors.

80 odstotkov delnic se tako še vedno nahaja v tako imenovanem medvedjem trgu, poleg tega so v njem tudi vsi glavni evropski delniški indeksi in ameriški indeks majhnih podjetij, to pa "meče močno senco na pričakovanja, da so vlagatelji glede prihodnosti optimistični," je dodala.

Kljub temu pa Shahova verjame, da bo tržno pozicioniranje sedaj trge spodbudilo k rasti, pri čemur bodo svoje naredili močni politični ukrepi spodbude po svetu.

Trgovalci so včeraj v Evropi ostali nad gladino, potem ko je Italiji v torek uspela prodaja dolga, nadaljevale pa so se tudi špekulacije, da bo Evropska centralna banka uspela zagotoviti dodatna podporna sredstva. Kljub temu bi trajalo do poletja predenj se bodo lahko države Evropske unije dogovorile o tem kako financirati pomoč za gospodarstva zaradi pandemije, saj med državami še naprej ostajajo velika nesoglasja o tem.

Cena nafte znamke Brent se je danes povišala za več kot 3 odstotke na 21,09 dolarja za sod, saj se zaradi nadaljnjega zmanjševanja proizvodnje obeta nižja zasičenost na naftnem trgu, to pa je pomagalo pri rasti energetskih družb na indeksu S&P 500 za 3,6 odstotka.

Z ameriško nafto se je trgovalo 3,3 odstotka višje, pri nivoju 14,22 dolarja za sod, kar je veliko bolje od ponedeljka, ko so cene prvič v zgodovini padle globoko v negativno območje.

Na valutnih trgih je ameriški dolar proti jenu ohranil vrednost in vztraja pri nivoju 107,72 jena. Evro je v primerjavi z dolarjem malenkost pridobil na vrednosti in se ustalil pri nivoju 1,08 dolarja. Tako se je indeks dolarja v primerjavi z drugimi pomembnimi valutami znižal za 0,1 odstotka na 100,38 točke.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce