Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Dogajanje na trgih mešano, vlagatelji čakajo na sezono objav zaslužkov podjetij

Dogajanje na trgih mešano, vlagatelji čakajo na sezono objav zaslužkov podjetij
April 08
06:40 2020

Azijske delnice so v sredo doživljale mešane rezultate, potem ko so v prejšnjih dveh trgovalnih sejah močno pridobile na vrednosti, saj so vlagatelji omejili svoj optimizem glede kitajskega korana virusa, potem ko se po svetu še naprej povečuje število smrtnih žrtev.

Medtem ko se je število novih primerov hospitalizacije v New Yorku nekoliko znižalo, pa se je število smrtnih žrtev v ZDA povečalo na rekordnih več kot 1800. Tudi število primerov na Kitajskem se je v zadnjem dnevu zaradi vračajočih okuženih popotnikov podvojilo.

K dodatni negotovosti so pripomogla divja nihanja na naftnem trgu, kjer so cene po včerajšnjih padcih poskočile, kar je pustilo trgovalce povsem zmedene.

Trgi ob optimizmu glede pandemije kitajskega virusa danes previdno navzgor

Terminske pogodbe za ameriško lahko nafto so tako pridobile 6,4 odstotka vrednosti in dosegle ceno 25,18 dolarja za sod. Prejšnjo trgovalno sejo je sicer cene omenjene nafte upadla za kar 9,4 odstotka. Na drugi strani se je nafta znamke Brent podražila za več kot dolar, na 32,89 dolarja za sod.

Divja nestanovitnost se je zrcalila tudi na trgu lastniških vrednostnih papirjev, pri čemer je najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije izgubil skoraj odstotek vrednosti, predenj je nato izgubljeno skoraj v celoti povrnil nazaj.

Izstopal je glavni japonski delniški indeks Nikkei, ki je pridobil 2,3 odstotka vrednosti, saj je potrditev izrednega stanja v državi, nekatere vodila v nakup hudo prizadetih delnic transportnih in maloprodajnih družb. Glavni kitajski borzni indeks je medtem izgubil 0,3 odstotka vrednosti.

Terminske pogodbe za ameriški borzni indeks S&P 500 so povrnile svoje začetne izgubile in pridobile odstotek vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za indeksa EUROSTOXX 50 in FTSE izgubile med 0,3 in 0,5 odstotka.

"Obstajajo razlogi za previdnost, saj gre kot kaže za rast pred začetkom sezone objav zaslužkov v prvem četrtletju, ki so bo začelo prihodnji teden in bo razkrilo globino vpliva izbruha pandemije kitajskega virusa," so v opombi sporočili analitiki pri JPMorganu.

Glavni ameriški borzni indeks S&P 500 je v torek izgubil 0,16 odstotka vrednosti, potem ko je na eni točki trgovanja zrasel za kar 3,5 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq je upadel za 0,33 odstotka, medtem ko je indeks Dow Jones izgubil 0,12 odstotka vrednosti.

Potem ko se je uradno trgovanje na borzi včeraj zaključilo je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da bi lahko ZDA v kratkem dosegle vrh krivulje, ko gre za okužbe z koronavirusom.

Medtem je njegova administracija od Kongresa zahtevala dodatnih 250 milijard dolarjev denarja za nujno gospodarsko pomoč malim podjetjem, ki jih je pandemija močno prizadela.

"Medtem ko se krivulja okužb z virusom izravnava, pa bodo po našem mnenju gospodarski učinki krize zaradi kitajskega virusa vztrajali še dolgo," je v opombi zapisal ekonomist iz Banke Avstralije, Joseph Caruso. "Gospodarstva bodo potrebovala čas, da se ponovno zaženejo, nekatera podjetja bodo med epidemijo propadla, brezposelnost pa se še vrsto let ne bo vrnila na nivoje iz konca leta 2019."

Na valutnih trgih je vrednost dolarja proti jenu narasla za 0,2 odstotka na 108,93 jena, medtem ko je evro v primerjavi z dolarjem upadel za 0,2 odstotka na 1,0865 dolarja.

Cene zlata so obstale na nivoju 1648 dolarjev za unčo, potem ko so v torek pri nivoju 1671 dolarjev za unčo dosegle najvišje nivoje v zadnjih treh tednih in pol.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles